fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 02:37

Кметът Пенчо Милков подписа пакт за противодействие на корупцията

Кметът получи покана да се включи в инициативата с оглед на полаганите усилия на Община Русе за прозрачност в управлението

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Kметът на Община Русе Пенчо Милков подписа пакт за превенция и противодействие на корупцията на местно ниво. Така завърши двудневната Национална конференция на тема “Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво”, организирана от Международния републикански институт на САЩ (IRI).

Кметът получи покана да се включи в инициативата с оглед на полаганите усилия на Община Русе за прозрачност на управлението и подобряване на административните услуги на гражданите. На конференцията присъства и главният секретар на Община Русе Димитър Генков.

“Това, че световна организация като IRI избра Русе като една от 10-те общини в България, участващи в проучването за прозрачно управление и уязвимост към корупция, ни мотивира да работим още по-усърдно. Създадохме много механизми за по-голяма прозрачност и гражданско участие, но резултатите показват, че трябва да продължим да ги развиваме и правим познати, за да се възползват русенци от тях”, заяви кметът.

Програмата на конференцията откриха Пол Маккарти – регионален директор за Европа на IRI, и Н. Пр. Херо Мустафа – посланик на САЩ в България. В инициативата се включиха кметове и техни заместници от още 9 общини – София, Враца, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Разград, Перник, Кърджали и Велико Търново. В рамките на панела “Състояние на прозрачността и гражданското участие в общините и добри практики” всеки от тях сподели свършеното през последните години, както и работата на администрациите по важни теми като прозрачност, гражданско участие и антикорупционни политики. 

Според доклада на Международния републикански институт Община Русе през последните 3 години е направила прозрачността свой ключов приоритет. Като основно подобрение в работата на настоящата администрацията се отчита провеждането на обществени поръчки изцяло в електронна среда с напълно отворен достъп на гражданите. Други силни страни са редовните седмични отчети на кмета, както и подобрените функции на официалния уебсайт. В него бе осигурена възможност за бързо и лесно входиране на сигнали и предложения  от компютър или телефон и бе отворен достъпът до деловодната система на администрацията с цел проследяване развитието на преписките в реално време.

Всички общини са получили препоръка да включват повече граждани в обществените си обсъждания по важни теми.

Докладът на IRI ще бъде достъпен за широката публика на български език до няколко месеца.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img