fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 19:24

Кметът на Бургас настоява решението за поскъпването на водата да бъде отменено

Цената на водата е увеличена заради бъдещи инвестиции, заяви той

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Кметът на Бургас Димитър Николов подаде жалба до Административен съд София-град, с която иска отмяна на решението на КЕВР за поскъпването на цената на водата в града, написа той във “Фейсбук” профила си.

В нея той настоява решението да бъде обявено за нищожно или незаконосъобразно, тъй като Община Бургас и гражданите са персонално засегнати от него.

“Цената на водата е увеличена заради бъдещи инвестиции, които обаче дружеството ВиК към настоящия момент не е направило, а в същото време събира средства от крайния потребител”, пише Димитър Николов.

Той твърди, че Общински съвет не е одобрявал пределни цени на водата, които дружеството ВиК е предложило на КЕВР, а е съгласувал програмата за инвестиции в общината.

Кметът допълва, че основен аргумент за обжалването е разминаването между съдържанието на решението на КЕВР и това, което е съгласувано от общинските съвети.

“С решението на КЕВР се утвърждават конкретни показатели и цени на услуги, предоставяни от оператора. Не такова обаче е решението, което са съгласували общинските съвети”, пише Николов

Според него новата цена на водата в Бургас е приета за “социално поносима” от КЕВР, без да е отчетена социално-икономическата обстановка в страната и възможността на домакинствата да поемат този разход.

Дружеството ВиК не е предоставило нужните документи пред КЕВР, които да показват как ще бъдат изпълнени приоритетите в Програмата си за инвестиции. Кметът Николов иска от съда решението да бъде обявено за нищожно, тъй като всички документи, на които се основава, са приети от комисия, свикана от председателя на КЕВР Станислав Тодоров, чийто избор впоследствие бе обявен за противоконституционен.

“Противоконституционно избраният председател е свикал и участвал в заседанието на комисията, в което е прието решение за по-високите цени. Също така заявлението за по-високите цени не е представено на общините, членове на Асоциацията по ВиК. Тоест, решението е прието без знанието и съгласието на местната власт”, добави още Димитър Николов

В жалбата кметът настоява за спиране изпълнението на решението на КЕВР и преразглеждането му.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img