fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:12:29
петък | 27.05.2022 | 18:12:29
28.8 C
София

Китайски инвеститори с проекти за над $400 млрд. с интерес от новото пристанище във Варна

Компанията е е със 120-годишна история

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Втори китайски инвеститор прояви интерес към изграждането на интермодалния терминал под кв. „Максуда“ във Варна. China railway international group, с чийто представители председателят на парламентарната комисия по транспорт Борислав Гуцанов проведе видео разговор, е със 120-годишна история. Компанията е листвана на шанхайската фондова борса, а в момента работи върху проекти за 427 милиарда долара. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

China railway international group има 40-годишен международен опит, 167 милиарда долара годишни приходи от продажби, построила е 55% от високоскоростните жп линии в Китай, изгражда магистрали, тунели, морски съоръжения.

„Обект на обсъждане и с тази китайска компания бъдещото изграждане на интермодален терминал във Варна“, каза след срещата председателят на парламентарната комисия по транспорт и съобщения.

Проектът за съоръжението е готов. Терминалът, който при подписването на споразумение между администрацията на Варна и държавата за преместването на товарните дейности от съществуващия порт “Варна–изток”, в центъра на морската столица, във Варненското езеро – под кв. „Максуда“, бе оценен на близо 500 млн. евро, ще има пет кейови места. Два от тях ще са за контейнери, 2 – за зърно и едно – за генерални товари. Планираната разгърната площ е върху 650 дка, а жп и автомобилната инфраструктура е изградена и налична.

„И при разговорите с първата китайска компания, проявила интерес към проекта – държавната China Construction Third Engineering, и с белгийската Jan De Nul, както и днес, водещо беше виждането  ни – моето и на Министерството на транспорта и съобщенията, че на този етап държавата ще търси за новия терминал инвеститор, строител и експлоатираща компания в едно“, заяви Борислав Гуцанов.  

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук