fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:38:33
сряда | 25.05.2022 | 00:38:33
18.2 C
София

Китай продължава да модернизира ядрения си арсенал

"Модернизираме, но не увеличаваме ядрения си арсенал", твърдят от Пекин

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Китай обяви, че продължава модернизацията на ядрения си арсенал и поиска САЩ и Русия да намалят мащабите на своите, съобщава БНР. Пекин отрече твърденията на някои западни държави, че планира увеличение на количеството на ядрените си оръжия.

“По повод твърденията на САЩ, че Китай увеличава своите ядрени възможности, това не отговаря на истината. САЩ и Русия все още притежават 90% от ядрените бойни глави на планетата”, заяви Фу Кун, генерален директор на департамента за оръжеен контрол в китайското МВнР.

Реакцията на Пекин идва ден, след като глобалните сили обещаха да не допускат разпространение на ядрените оръжия и в съвместно становище на САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция потвърдиха целта си за избягване на ядрен конфликт.

Петте ядрени сили поеха ангажимент за пълно изоставяне на атомните оръжия, които са използвани във въоръжен конфликт единствено през Втората световна война при американските бомбардировки над Япония.

Притесненията на редица държави относно военната ядрена програма на Китай се засилват, особено след като азиатската държава обяви, че е разработила свръхзвукова ракета, която се движи пет пъти по-бързо от звука.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук