5.12.2022 | понеделник | 02:16

Китай обяви готовност да изглади противоречията си със САЩ

Публикувано:

Сподели поста:

Пекин е готов да работи за правилно справяне с различията и спорните моменти в двустранните отношения със САЩ. Това обяви лично президентът на КНР Си Дзин Пин преди очакваната видео среща с американския му колега Джо Байдън.

Във вторник китайският посланик във Вашингтон Кин Ганг присъства на официална вечеря на Националния комитет за американско-китайски отношения във Вашингтон. На нея Кин прочете писмо, в което китайският държавен глава обяснява, че страната му е готова да си сътрудничи със САЩ по линия на регионални и глобални предизвикателства.

Все още не е ясно кога Си Дзин Пин и Джо Байдън ще успеят да проведат планирания виртуален разговор, но запознати обясниха, че това е възможно да се случи още следващата седмица.

На този етап отношенията между Вашингтон и Пекин са сложни и трудни. САЩ открито се противопостави на китайските провокации във въздушното пространство на Тайван и изпрати малка военна група от инструктори в частично признатата държава. През миналата седмица изтекоха сателитни снимки на макети на американски военни кораби, разположени на военни полигони, за които се счита, че са използвани или ще бъдат използвани като тренировъчни мишени по време на китайски бойни учения.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...