fbpx
More

  Китай: Независимостта на Тайван е най-сериозната пречка за национално обединение

  Китайският президент Си Дзинпин заяви, че независимостта на Тайван е най-сериозната пречка за национално обединение и скрита заплаха за националното възраждане.
  “Независимостта на Тайван е най-голямата пречка за национално обединение и сериозна скрита заплаха за националното възраждане. Нищо добро не чака тези, които забравят своето наследство, предават родината си и се стремят да разделят страната. Те ще бъдат отхвърлени от хората и осъдени от историята”, заяви Си Дзинпин.

  На снимката: Си Дзинпин


  Неговото изказване беше направено по повод 110-та годишнина от революцията, сложила край на управлението на последната китайска императорска династия.
  В последните няколко седмици напрежението между Китай и Тайван постоянно ескалираше. През последната седмица около 150 китайски военни самолета летяха над тайванското въздушно пространство, заради което тайванските военновъздушни сили бяха приведени в готовност за действие.

  снимка: Wikipedia


  Си Дзинпин заяви в реч, че обединението с Тайван трябва да бъде изпълнено. И добави, че това може да бъде постигнато по мирен начин, но предупреди, че по традиция китайският народ се противопоставя на сепаратизма. Според китайския президент става дума за вътрешен въпрос и всяка външна намеса е нежелана.
  В отговор от кабинета на тайванския президент съобщават, че бъдещето на острова е единствено в ръцете на хората, които живеят там. Тайван смята, че е суверенна държава. Държавата с една от най-могъщите икономики в света пък я възприема като отцепила се провинция.