fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:25:08
сряда | 25.05.2022 | 01:25:08
18.2 C
София

Китай насърчава използването на въглища за производството на енергия

Официалните планове предвиждат увеличаване на капацитета за производство на въглища с 300 млн. тона през тази година

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Китай насърчава производството на енергия от въглища, докато управляващата комунистическа партия се опитва да съживи намиращата се в застой икономика, което предизвиква предупреждения, че Пекин спъва усилията за намаляване на въглеродните емисии, променящи климата, съобщи Асошиейтед прес.

Официалните планове предвиждат увеличаване на капацитета за производство на въглища с 300 млн. тона през тази година, сочат публикации в медиите. Това се равнява на 7 процента от миналогодишния добив от 4,1 млрд. тона, което е увеличение с 5,7 на сто спрямо 2020 г., предаде БТА.

Китай е един от най-големите инвеститори във вятърна и слънчева енергия, но Пекин призова за повече електроенергия от въглища, след като икономическият растеж се срина миналата година, а недостигът доведе до прекъсвания на електрозахранването и затваряне на заводи. Нападението на Русия срещу Украйна засили тревогата, че доставките на петрол и въглища от чужбина могат да бъдат нарушени.

Длъжностните лица са изправени пред политически натиск да осигурят стабилност, доколкото президентът Си Цзинпин се подготвя да се опита да скъса с традицията и да си връчи през есента трети петгодишен мандат като лидер на управляващата партия.

Въглищата са важни за “енергийната сигурност”, заявиха представители на кабинета на заседание на 20 април, на което бяха одобрени планове за разширяване на производствения капацитет, информира списанието за бизнес новини “Цайсин”.

Управляващата партия също така изгражда електроцентрали, за да инжектира пари в икономиката и да съживи растежа, който през последното тримесечие на 2021 г. спадна до 4 процента спрямо година по-рано.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук