fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:35

Китай изстреля балистични ракети по посока на Тайван по време на учение

След посещението на Нанси Пелоси в Тайван, Пекин обяви най-мащабните военни учения в района на острова

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Като част от мащабните военни учения, които Китай обяви след посещението на Нанси Пелоси в Тайван, Пекин изстреля няколко ракети в посока Тайванския проток.

Американски самолетоносач пък се намира именно югоизточно от Тайван. Външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), които се срещат в Камбоджа, заявиха, че са разтревожени от китайските военни маневри и изразиха опасения, че ситуацията в Тайван може да доведе до открити конфликти.

“Според информацията, с която разполагаме, китайската армия е нанесла удари по цели в източната част на Тайванския проток и е получила задоволителен резултат”, съобщава китайски водещ по телевизията.

След посещението на Нанси Пелоси в Тайван, Пекин обяви най-мащабните военни учения в района на острова. Тайпе повиши бойната готовност на силите си и заяви, че китайските учения са равносилни на блокада.

Ситуацията в Тайван може да доведе до открити конфликти и непредвидими последици, предупредиха външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия.

Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел също осъди китайските военни учения.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img