fbpx
More

  Кишинев първо угаси вечния си огън, а след това го пусна отново

  Премиерът на републиката заяви, че спирането на огъня е било "техническа грешка"

  Вечният огън на мемориалния комплекс “Вечност” в Кишинев беше угасен, след въвеждането на извънредно положение заради острия недостиг на газ. Решението е взето от парламента в страната, съобщава молдовското министерство на отбраната, цитирано от руския вестник “Взгляд”.


  Факелът с Вечния огън е пренесен временно в Музея на бойната слава на мотострелковата бригада „Щефан чел Маре“. От министерството коментират, че налягането в тръбите на газовата уредба е намаляло и се наблюдават „сложни метеорологични условия, като силен вятър”, който гаси огъня.

  След остри протести властите в Молдова възстановиха газоподаването към Вечния огън в Кишинев няколко часа след спирането му, поради ниско налягане в газопреносната мрежа, което беше съобщено от премиера на страната Наталия Гаврилица пред телевизия Moldova 1.

  „Това беше техническа грешка. Тя вече е отстранена. Вечният огън гори “, заяви премиерът на републиката.

  По-рано стана ясно, че Молдова, която изпитва остра енергийна криза, е поискала от Украйна да й предостави 15 милиона кубически метра газ, потвърди във “Фейсбук” Андрей Герус, ръководител на Комисията по енергетика и жилищно-комунални услуги на Върховната Рада на Украйна, цитиран от РИА Новости.

  Той потвърди, че това е било обсъждано в петък, на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.


  “Сега Молдова е в трудни преговори с “Газпром” за удължаване на договора, възможностите са им ограничени, страната има физически недостиг на газ, включително за критични инфраструктурни съоръжения”, обясни Герус.