fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 14:07

Кирил Петков: Премахваме “зеления” сертификат при 60% ваксинирани или под 5% заети интензивни легла

Премиерът отрече да има напрежение между правителството и президента Румен Радев

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Зеленият сертификат ще отпадне при 60% ваксинация или ако заетите интензивни легла паднат под 5%. Това заяви премиерът на България Кирил Петков пред БНТ.

“Управляваме здравната криза на база интензивни легла без да има големи мерки. С новия модел има управление на кризата и прогноза, а при стария щяхме да сме затворени”, каза Петков.

Той коментира трагичния случай във Враца, при който жена почина на входа на спешното отделение в града и посочи, че е доволен от реакцията на здравния министър, която е назначила проверка, на базата, на която ще се вземат решения за начина на функциониране на всички спешни отделения в страната.

По отношение на реформистките нагласи в коалиционното правителство, Петков заяви, че ще са нужни поне 6 месеца, за да се направи добър финансов план за тези реформи.

“Бюджетът ни е със силни социални елементи, дефицитът ще е 4.1%. Това ще е бюджет на растежа – инвестиции от 5.8% от БВП. Удвояваме ги. 125% от средната работна заплата ще са учителските, инвестираме в детски градини и ясли. Инвестираме в детска болница. Не трябва да има хора под линията на бедност. Инвестираме в капитал, човешки капитал и социална мрежа, която пази от прекалена бедност”, каза той.

Премиерът обясни, че социалните измерения на бюджета няма да създадат рискове по пътя ни към еврозоната.

“1,5% инфлация отгоре е цена, която можем да платим, стига да няма бедни”, мотивира финансовите решения Петков. Той аргументира думите на финансовия министър Асен Василев, че има некадърни работодатели с това, че продуктивността в България е 50% спрямо тази в Европа, а заплащането – 27%, което навява съмнения, че инвестициите не се управляват по най-добрия начин.

Петков отрече да има напрежение между президентската институция и изпълнителната власт, след като държавният глава Румен Радев неколкократно критикува решения на правителството, включително визитата в Северна Македония и смяната на екипите в Булгаргаз и КЕВР.

“Когато има разделение на властите е хубаво едната власт да предупреждава за рискове другата. Няма жълти картони”, заяви Петков.

На въпрос, свързан с мораториума върху цените на енергията, премиерът заяви, че той ще падне, след внимателен анализ на регулатора.

“Когато сме сигурни, че КЕВР е направил одит на важните дружества и системата не може повече да намали цените, мораториумът ще падне”, заяви той и каза, че рокадите в сектор енергетика не са политически мотивирани.

“Виждаме проблем, тръгваме да го решаваме. Нямам доверие към сегашния КЕВР. Кандидатът на “Има такъв народ” е изключително свестен човек, който дори ни отказа първият път. Надявам се в бъдеще решенията да се взимат на база интерес към крайния потребител”, каза Петков.

По темата със съдебната реформа Петков изрази готовност да приветства подкрепа от страна на опозицията за промени, които ще гарантират една по-добре функционираща прокуратура.

“Самият факт, че имаме оставка на Цацаров го виждам като голяма стъпка напред. Ще направим всичко възможно съдия да стане временно прокурор, да разследва главният прокурор и да се върне като съдия. Принципът над прокурора да бъде само Господ не работи”, посочи той.

По отношение на външната политика на България премиерът обясни, че има доверие на новия македонски премиер Димитър Ковачевски и че отношения на база добросъседство и разширяване на сътрудничеството ще дадат позитивен резултат.

“Хората трябва да се запитат дали искаме да се караме или да работим заедно. Това е въпрос на лидерство. Потвърждавам досегашната българска позиция, но заявявам, че новият подход беше отчетен и от съседите ни. Има сили и в двете държави, които искат да блокират сближаването ни. Не трябва да го допускаме”, заяви Петков.

Премиерът не отговори категорично дали на българска територия ще бъдат разположени чужди натовски сили във връзка с кризата по украинската граница и повтори позицията за подготвянето и обезпечаването на една добре функционираща българска армия, която, бидейки част от НАТО, да бъде лицето на Алианса в района и гарантът за сигурността ни.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img