fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 00:48:13
петък | 20.05.2022 | 00:48:13
11.3 C
София

Кирил Петков: “В обществото трябва да има съгласие по приоритетите в речта на Румен Радев”

„Напускането на залата от ГЕРБ е липса на парламентарна култура“, каза премиерът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Премиерът Кирил Петков заяви в кулоарите на Народното събрание, че в обществото трябва да се наложи консенсус по основните приоритети, които държавният глава Румен Радев изброи в речта си пред депутатите. Това са: изчистване на корупцията, връщане на правовата държава, отнемане на контрола от мафията върху държавата,  фокусиране върху иновациите, и постигане на лидерска позиция на международната сцена.

„Много бих се радвал да бъда също толкова критичен към изпълнителната власт“, каза премиерът в отговор на въпрос дали е готов да приеме критики, каквито е имало от страна на президента към предишното управление. В кулоарите пред журналисти Петков коментира и въпроса  има  ли взаимодействие между правителството и президента по отношение на анонсираните от Радев промени в Конституцията.

Министър- председателят беше категоричен, че промените в основния закон са важна тема, но не за президентска република, а за главния прокурор. “В следващите месеци този въпрос ще е голяма тема, защото поправки, свързани с безконтролността на  главния прокурор са необходими“, каза още Петков. „Моята задача като премиер е да имаме една България, базирана на институциите“, допълни той.

Колкото до напускането на пленарната зала на депутатите от ГЕРБ още в първата минута от речта на президента, Петков определи случващото се като липса на уважение и парламентарна култура.

По повод вчерашното си посещение в Северна Македония Петков го определи като много конструктивно, защото “ни е дадена нота, че страната няма териториални претенции към България, което е чакано с години”.

Засега от „Продължаваме промяната“ нямат предложение за нов председател на Антикорупционната комисия, чиито председател Сотир Цацаров подаде оставка.

Премиерът обаче увери, че новият шеф на комисията ще бъде с много добра репутация и няма да е човек, на който може да му се повлияе.  По отношение на КЕВР, обаче, ПП вече имали идеи за нов шеф, но не уточни водени ли са вече разговори с него.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук