fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:06

Кирил Петков в Брюксел: Позицията на България за Украйна е същата като на страните-членки на НАТО и ЕС

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Премиерът Кирил Петков обяви, че позицията на България за Украйна е същата като на страните-членки на НАТО и ЕС. Той заяви това по време на брифинга след срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

“Евентуална руска агресия и нарушаване на териториалната цялост на Украйна биха имали много сериозни икономически и политически последствия”, заяви Петков.

От своя страна Столтенберг каза, че НАТО потвърждава подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

“Отношенията на НАТО с Украйна са само между нея и 30-те членки на Алианса. В същото време дадохме да се разбере, че сме за смислен диалог с Русия и потвърждаваме отдавнашната си покана”, добави той.

Столтенберг отправи призив към България да продължи да инвестира във военно оборудване и изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, както и друго оборудване за въоръжените сили.  

От своя страна Петков каза, че е възможна много добра синергия между военна и гражданска инфраструктура. Той отправи покана към Столтенберг да посети България. 

След разговорите му с генералния секретар на НАТО, Петков ще има среща с председателя на Европейската комисия Урсура фон дер Лайен, пише БТА.

Темите, които ще бъдат обсъждани са планът за възстановяване, темпото на ваксинация , цените на енергийните ресурси и борбата с корупцията.

Ще се говори и за присъединяването към ЕС на Западните Балкани, в частност на Северна Македония.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img