fbpx
More

  Кирил Петков: Твърдата ни крачка за руския газ помогна на ЕС да заеме същата позиция (ВИДЕО)

  Кирил Петков обвини опозицията, че се опитва да създава напрежение

  Русия не може да си позволи да загуби целия Европейски съюз, посочи премиерът Кирил Петков, по отношение на отказа на България да плаща за вноса на руски газ в рубли.

  “Получих поздравления за позицията ни от много европейски лидери. Аз лично не се притеснявам по тази тема. Путин много би се радвал, ако България беше приела неговите условия. Това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото като цел, може би, беше, че ако не се поддаде и цените на газа се качат много – българското правителство да падне. Това би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост, не се случи нито едното”, допълни  премиерът.

  Кирил Петков коментира и обвинението от страна на ГЕРБ в лъжа по отношение на компенсациите за тока за бизнеса.

  “ГЕРБ няма какво да ги коментираме. Те непрекъснато се опитват да вкарват някакви фалшиви новини. Планът, който правителството направи срещу инфлацията, е безпрецедентен. Единствената им цел е да пораждат напрежение.”, заяви Петков.

  Петков уточни, че в момента Министерството на финансите е в комуникация с представители на бензиностанциите и е очаква скоро да има ясна процедура, относно реализацията на  отстъпката за гориво.