fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:25:23
петък | 27.05.2022 | 08:25:23
15.8 C
София

Кирил Петков: Трябват прозрачни обществени поръчки и нови магистрали на европейско ниво

Премиерът апелира отново към Народното събрание тази седмица да се реши проблема с плащанията към пътностроителните фирми

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Премиерът Кирил Петков апелира отново Народното събрание тази седмица да реши проблема с плащанията към пътностроителните фирми. От пътния бранш са категорични, че фирмите остават в готовност за протест докато парите не им бъдат изплатени. Това стана ясно на среща между политици и експерти по пътна безопасност, които проведоха държавна координационна среща, на която набелязаха мерки за повишаване на нивото на безопасността на движението по пътищата. Домакин на срещата беше Министерският съвет, а премиерът Кирил Петков обяви темата за един от основните приоритети на правителството. 

Прозрачни обществени поръчки, достатъчно дълги гаранционни срокове и нови магистрали на европейско ниво – за това се обяви премиерът Кирил Петков в началото на координационната среща. Той уточни, че правителството трябва да плати 1 млрд. лв. за ремонт на пътищата, но се възмути, че вместо за основни ремонти, парите са похарчени за рехабилитация, която представлява ремонт с по-ниско качество и по-къси гаранционни срокове. Кирил Петков призова депутатите да вземат решение относно отблокирането на плащанията.

В събитието участва и автомобилният състезател Димитър Илиев, който е съветник на премиера по въпросите на пътната безопасност. Рали шампионът подчерта, че човешкият фактор е един от основните при пътния травматизъм, заради което държавата ще предприеме действия по актуализация на методиката за обучение на водачите. 

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Стоян Новаков коментира, че приоритет на неговото ведомство ще бъде управлението на трафика по начин, който да сведе до минимум конфликтните точки, а оттам и предпоставките за възникване на инциденти.

От МВР изразиха мнение, че увеличението на някои санкции за нарушения на пътя и по-висока ефективност при събирането на глобите също ще дисциплинира водачите. Някои от санкциите са прекалено малки, за да осъществяват превантивната си функция, смята заместник-министър Стоян Темелакиев.

Като приоритет заместник-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев посочи изграждането на нова инфраструктура, както и поддръжката и текущия ремонт на републиканската пътна мрежа. Като проблем той отбеляза „ин хаус“ договорите и довършването на два ключови обекта – автомагистрала „Хемус“ и скоростния път Видин – Ботевград. 

Довършването им ще облекчи трафика, а оттам трябва да се намалят и произшествията, смята той. Според него увеличение на гаранциите от страна на изпълнителите на инфраструктурни обекти, подобряване на качеството на мантинелите и пътните знаци също ще допринесе за по-малко инциденти и пострадали от тях, допълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук