fbpx
More

  Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

  Днес и утре в белгийската столица европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана

  Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Днес и утре в белгийската столица европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

  Ситуацията в Украйна 

  Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на Европейския съюз в подкрепа на украинската страна. Предвижда се видеоконферентна връзка с украинския президент Володимир Зеленски.

  Сигурност и отбрана 

  Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март т.г. Акцент ще бъде поставен върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции.

  Енергетика и продоволствена сигурност 

  По темата енергетика лидерите ще обсъдят представения от Европейската комисия план REPoweEU, целящ ЕС да стане във възможно най-кратък срок независим от руски изкопаеми горива чрез повишаване нивото на амбиция по отношение на възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и диверсифицирането на газовите доставки. По отношение на продоволствената сигурност фокусът е върху необходимостта от смекчаване на ефектите от украинската криза върху глобалната продоволствена сигурност и предприетите от Европейската комисия до момента действия.

  Българските приоритети 

  За българското правителство от приоритетно значение е осигуряването на енергийната сигурност чрез реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа несигурност поради ситуацията в Украйна оказва осезаемо въздействие върху енергийния сектор. Наред с кризата с енергийните цени, преустановяването на доставките на газ за България от “Газпром експорт” на 27 април т.г. поставя сериозни предизвикателства пред енергийните и икономическите ни системи. В тази връзка България последователно защитава позицията, че за преодоляване на тези предизвикателства са необходими незабавни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, както и овладяване на високите енергийни цени, посочиха от Министерския съвет.