fbpx
20.2 C
София
20 август 2022 | събота | 06:41

Кирил Петков ще участва в официалната церемония по приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България

Събитието ще се състои на 8 юли

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на еднодневно посещение в Гърция. По покана на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис той ще участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България.

Събитието ще се състои на 8 юли, в района на гр. Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция ще бъде също министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на проекта, който бе започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи сериозен тласък през последните 6 месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло – всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено.

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img