fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:13:29
петък | 27.05.2022 | 19:13:29
28.8 C
София

Кирил Петков: Ще получаваме газ на по-ниски цени

Всички осъзнават, че трябва да се използват всички опции, за да може българското население да се чувства сигурно и спокойно, подчерта премиерът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Премиерът Кирил Петков направи изявление пред медиите, след като тази вечер самолетът му кацна от САЩ.

„За юни вече имаме договорени два кораба втечнен газ, малко под цената на “Газпром”. За следващия период горивото вече ще бъде с доста по-ниски цени,“ обясни Кирил Петков.

„Не искам да говоря с цифри, това ще бъде работа на министерството на енергетиката,“ уточни премиерът. По думите му, количествата са договорени специфично за България, предаде БНТ.

„Всички осъзнават, че трябва да се използват всички опции, за да може българското население да се чувства сигурно и спокойно,“ подчерта Петков.

Газът ще пристига с кораби – през терминалите на Гърция или Турция. Договорът за доставката ще е директно между американската компания и „Булгаргаз“. Успяхме да уговорим доста по-ниска от цените на пазара в момента. Очакваме и азерското количество, говорим и с други страни, така че никой да не си мисли че заместваме един доставчик с друг, договаряме най ниските цени, каза Петков.

Премиерът беше на двудневно посещение в САЩ, където се срещна с представители на местната власт, сред които вицепрезидентът Камала Харис и държавният секретар Антъни Блинкен. Кирил Петков е договорил доставки от САЩ на втечнен газ, по-евтин от този на “Газпром”, както и среща на представители на Световната банка с българското правителство.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук