fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:40

Кирил Петков ще бъде на посещение в Азербайджан

Поводът за визитата му ще бъде възможността за допълнителни доставки на азерски газ в България

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов ще бъдат на посещение в Баку на 21 и 22 юли. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. В рамките на тези два дни те ще проведат разговори с министър-председателя и енергийния министър на Азербайджан.

Поводът за визитата им ще бъде сътрудничеството в областта на енергетиката и възможностите за допълнителни доставки на азерски газ в България, извън тези, които вече са договорени във връзка с новия интерконектор Гърция-България.

Строителството на междусистемната газова връзка приключи само за 6 месеца след повече от десетилетие от началото на проекта.

България е един от трите получатели на азерски газ в Европа, за страната ни Азербайджан е важен партньор в постигането на реална диверсификация на енергийните доставки, е позицията на българския министър-председател Кирил Петков. Приоритет на правителството е подобряването на регионалната енергийна свързаност и енергийна сигурност на България и Европа.

Освен двустранната среща между премиера Петков и президента Алиев, програмата на визитата в Баку предвижда още разширена среща между делегациите от двете страни, както и работна вечеря за българската делегация, давана от президент Алиев в дома му.

Ще се проведе също работна среща на министър-председателя Кирил Петков с представители на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата и с председателя на парламентарната група за приятелство между Азербайджан и България.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img