fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:53

Кириакос Мицотакис: Нашата обща цел е изграждането на газовата връзка между България и Гърция

По време на срещата са били обсъдени и други важни теми, по които двете държави могат да си сътрудничат

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

“Интерконекторът Гърция-България е обща цел и е много важно да бъде завършен
възможно най-бързо”. Това каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на пресконференцията след срещата му с Кирил Петков. Преодолени са били някои затруднения и закъснения в доставките за изграждането на газопровода заради COVID-19.

„Заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика, регионални проекти“, коментира премиерът Петков.

От своя страна гръцкият му колега заяви, че има много възможности за развитие на сътрудничеството между енергийните системи на Гърция и България.

„ЕС инвестира в свързаност на тези системи и по-конкретно по темите за внос и износ на електроенергия”, посочи той.

Според него интерконекторът Гърция-България, който навлиза в последния си етап, е обща цел и за двете страни.

„Добросъседството е най-важното, което можем да постигаме в региона. Винаги сме готови да обсъждаме всеки въпрос, който свързва потенциални проблеми в региона и да намираме най-добрите решения, така че това добросъседство да бъде постигнато дългосрочно”, подчерта Петков.

Двете страни са обсъдили възможностите за внос и износ на енергия на фона на факта, че пикът на потреблението в Гърция е през лятото, а у нас – през зимата. Двамата са се договорили да бъде свикан Петият висш съвет София-Атина през януари със заседание на двете правителства.

По време на срещата са били обсъдени и други важни теми, по които двете държави могат да си сътрудничат. Обсъдени са възможностите са засилване на двустранните отношения.

По-късно Мицотакис ще се срещне и с държавния глава Румен Радев.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img