„България и Германия са стратегически партньори. Търговският оборот между двете страни надхвърля 10 милиарда евро –  това е най-големият наш партньор в Европейски съюз.”

Това заяви Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет след среща с канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц. Това е първото двустранно посещение на канцлера Шолц в България. Преди това той посети Косово, Сърбия, Гърция и Република Северна Македония (РСМ), предаде БТА.

„В днешната дискусия продължихме темата, че това стратегическо партньорство само може да се разширява. Обсъдихме енергийната независимост както на България и Германия, така и на целия ЕС, заяви премиерът.

По думите му изказана е обединена позиция, че само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и енергийна сигурност едновременно.

„Обсъдихме и стратегически теми за двете правителства, включително войната в Украйна, общата ни позиция на ЕС, както и възможността обединени да работим заедно, за да преодолеем този проблем, който е надвисвал над цяла Европа,“ заяви Кирил Петков.

По думите на премиера е изразена позиция, че България и Германия винаги са гледали на Западните Балкани в посока на техния пък към ЕС.  Темата за Северна Македония също беше обсъдена,  обединихме се, че двете правителства продължават  да работят в тази посока, като българското правителство ясно изказа позицията на България за условията, които трябва да се случат, за да напреднем, каза премиерът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here