5.12.2022 | понеделник | 03:40

Официално: Имената на министрите в новия проектокабинет (СПИСЪК)

Публикувано:

Сподели поста:

Кандидатът за премиер на новото коалиционно правителство Кирил Петков съобщи имената на министрите, които ще формират бъдещата изпълнителна власт. Общите задачи на Министерския съвет са събрани в коалиционно споразумение от 140 страници. Кабинетът ще разполага с 5 вицепремиери и 20 министерства. Петков обяви, че целта на големия брой ведомства в новата власт е подобряване на работата, като е добавено и специално министерство, чиято отговорност ще бъде посветена на ефективното управление. Ето и пълния списък с имена:

Кирил Петков – министър-председател

Kирил Петков е роден на 17 април 1980 г. в Пловдив. Той е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, афилииран с Харвардския университет,  където води курсове по икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. 

Като предприемач, Петков развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и неговата фирма притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. Завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10 на неговия випуск.  Негов преподавател е професор Майкъл Портър, при който е специализирал в развитието на клъстерни стратегии.

Работил е за „Макайн Груп“ – 6-милиардна компания, която инвестира и управлява мащабни производствени проекти в Северна Америка и Европа. През 2018 г. Петков и неговият баща организират спасителната операция за Боян Петров в Хималаите. Кирил Петков е семеен, с три деца.

Асен Василев – Вицепремиер по еврофондовете и финансите и Министър на финансите

Кой е Асен Василев - служебен министър на финансите - България -  DarikNews.bg

Завършва икономика в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School.

Съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е частично финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и кoнкуретоспособност в Harvard Business School. Служебен министър на финансите в служебния кабинет на Стефан Янев.

Корнелия Нинова – Вицепремиер по икономика и индустрия и Министър на икономиката и индустрията

Корнелия Нинова – Уикипедия

Корнелия Петрова Нинова е народен представител от парламентарната група на БСП. Председател е на БСП от 8 май 2016 г.

Родена е на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, област Враца. Завършва с пълно отличие Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в София. Дипломира се в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ отново с пълно отличие. През 1995 г. работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995 – 1996 г. е юрисконсулт на Столична община. От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба. В периода март-август 1997 г. е юрисконсулт на БТК.

През 2003 г. Нинова става член на БСП. На 8 май 2016 г. е избрана за председател на БСП с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков.

На 16 ноември тази година подава оставка като председател на БСП.

Калина Константинова – Вицепремиер по ефективно управление

Калина Константинова потвърди, че е номинирана за вицепремиер - От деня

Калина Константинова завършва икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор. Семейна, с едно дете.

Борислав Сандов – Вицепремиер по околна среда и води и Министър на околната среда и водите

Борислав Сандов – Уикипедия

Борислав Сандов е български еколог, политик и народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Член е на политическия съвет на обединение Демократична България. Съучредител е на партия „Зелено движение“ и нейн съпредседател в продължение на три години.

Борислав Сандов е роден през 1982 г. в Мадан. Завършва гимназия по туризъм в Смолян, след което завършва бакалавър по „География” и магистратура по „Управление на хидроклиматичните ресурси” в Софийски университет. По време на висшето си образование е избран в Студентски съвет, където става заместник-председател. В тази си роля, заедно с колеги, учредява Университетски клуб за екология и устойчиво развитие „UNECO“.

Сандов е Координатор за Коалиция за климата – България и Координатор на кампаниите за Фондация за околна среда и земеделие.

На изборите на 4 април 2021 г. е избран като депутат в 45-ото Народно събрание от коалиция „Демократична България“ от 25 МИР София. На изборите на 11 юли 2021 г. е избран като депутат в 46-тото Народно събрание от коалиция „Демократична България“, отново от същия многомандатен избирателен район.

На изборите на 14 ноември 2021 отново е кандидат за народен представител – като водач на коалиция „Демократична България“ в 12 МИР Монтана, но там коалицията не печели мандат. Сандов също така е втори в листата на „Демократична България“ в 25 МИР София, където партията печели два мандата, но Александър Симидчиев има повече преференции от него и става депутат.

Гроздан Караджов – Вицепремиер по регионално развитие и Министър на регионалното развитие и благоустройството

Гроздан Караджов потвърди: 13 от РБ ще минат в опозиция - България Днес

Между 2014 и 2017 г. Гроздан Караджов беше депутат от парламентарната група на „Реформаторския блок“ и беше част от гражданския съвет на разпадналата се вече коалиция.

В 43 Народно събрание той беше председател на Комисията по транспорт и беше един от депутатите на РБ, които подадоха оставка от ръководните си позиции, след като Христо Иванов напусна кабинета „Борисов 2“ в края на 2015 г. заради липсата на подкрепа за проекта за съдебна реформа. 

Роден през 1966 г., Караджов завършва Първа английска езикова гимназия в София и специалност „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония. 

Бойко Рашков – министър на вътрешните работи

Бойко Рашков - от следовател до силов министър - По света и у нас - БНТ  Новини

Български юрист и университетски преподавател по право. Бил е директор на Националната следствена служба, назначен с Указ на Президента през 1995 г. Също така е заемал поста заместник-министър на правосъдието от януари 2008 г. до май 2009 г., от 2013 г. до декември 2018 г. е председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства.

Теодора Генчовска – Министър на външните работи

Теодора Генчовска от ИТН става външен министър, оттеглят Димитър Гърдев

Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. 

Професионалната ѝ кариера започва в генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на Отдел „НАТО и ЕС“ в Министерството на отбраната. 

Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Владее два езика. Теодора Генчовска е главен експерт към администрацията на президента Румен Радев. В инициативата „Три морета“, която се проведе през юли, Генчовска фигурира като част от Координационното звено. 

Георги Гьоков – министър на труда и социалната политика

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана | Вестник "ДУМА"

Гьоков е един от приближените до лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова. Той влезе в 47-ото Народно събрание като депутат от 27 МИР Стара Загора, където беше водач на листата на социалистите. Така за шести път подред успя да намери място в парламента.

Завършва специалност „Инженерство“ в Техническия университет в Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора.

Той е заемал поста зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика в 42-ото Народното събрание.

Член е на Групите за приятелство на България с Венецуела, Виетнам, Бразилия, Китай, Русия, Финландия и Куба. Владее английски и руски език.

Стефан Янев – министър на отбраната

Кой е Стефан Янев, служебен премиер - От деня

Стефан Янев е служебен министър-председател от 12 май 2021 г. Той е офицер, бригаден генерал и е бил служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната през 2017 г.

Роден е на 1 март 1960 г. в пловдивското село Поповица. До 1983 г. учи във Висшето народно военно-артилерийско училище „Георги Димитров“ в Шумен. Бил е командир на артилерийски взвод и батарея. Между 1991 и 1993 г. завършва Военната академия в София.

Командир е на реактивен дивизион в четвърти армейски артилерийски полк в Асеновград (1993 – 1996). Между 1996 г. и 1998 г. е старши експерт в Управление „Международно сътрудничество“ на Министерство на отбраната. Работил е като офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия (1998 – 2000). От 2000 г. до 2001 г. е старши помощник-началник в Управление „Стратегическо планиране“ на Генералния щаб на българската армия. Между 2001 г. и 2002 г. е държавен експерт в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на Министерство на отбраната. След това до 2004 г. е началник на отдел в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на Министерство на отбраната.

Завършва Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ (2004 – 2005). В периода 2005 – 2007 г. е началник на департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. От 2007 г. и 2010 г. е директор на дирекция „Отбранителна политика“ към Министерството на отбраната.

На 1 юли 2009 г. е назначен на длъжността директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ и удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал. На 3 май 2010 г. е назначен за директор на дирекция „Отбранителна политика“, считано от 25 май 2010 г. На 24 февруари 2011 г. е освободен от длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика“. От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ.

От 2 май 2014 г. Янев е началник на Националния военен университет „Васил Левски“. На 9 юни 2014 г. е освободен от длъжността си и от военна служба. От 27 януари до 4 май 2017 г. е вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков, а впоследствие е секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев.

Надежда Йорданова – министър на правосъдието

Коя е Надежда Йорданова - сочената за министър на правосъдието - Lex.bg News

Надежда Йорданова е народен представител в 46-ото Народно събрание, избрана от листата на „Демократична България” в софийския 23-и МИР. Тя е зам.-председател на парламентарната група на „Демократична България”. Председател е на анкетната парламентарна комисия „Магнитски” и зам.-председател на постоянната комисия по конституционни и правни въпроси.

Йорданова е юрист, специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Каузата, за която тя работи от над 15 години, е България да има модерна публична администрация, в услуга на гражданите. Надежда вярва, че обществото ни има нужда от надеждни и устойчиви институции, за да просперира, става ясно от биографичната справка на сайта на „Демократична България”.

Тя е съавтор на законопроектите за електронно гласуване и гласуване по пощата, предложени от „Демократична България” още през 2018 г., както и на законопроекта за видеонаблюдение при преброяване на вота. Била е началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правосъдието (2014 – 2015 г.). Омъжена е и има един син.

В 45-ото Народно събрание Надежда Йорданова беше заместник-председател на парламентарната група на „Демократична България” и член на Комисията по правни въпроси.

Акад. Николай Денков – министър на образованието

Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката; -  Президент на Република България

Акад. Николай Денков е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. През 1980 г. завършва Националната природо-математическа гимназия в София. През 1987 г. се дипломира като магистър във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, а от 2008 г. -професор по физико-химия в университета. От 2008 до 2015 г. е ръководител на катедра „Инженерна химия” и директор на магистърска програма „Дисперсни системи в химичните технологии” във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. От 2007 г. е доктор на химическите науки. Специализира в Япония и в Университета в Упсала, Швеция. Работи като водещ учен в изследователските институти на фирмите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция).

Автор е на над 130 научни публикации и е ръководител на над 40 международни научни и научно-приложни проекти с външно финансиране. Участва в управляващите комитети на три европейски научни мрежи. Владее английски и руски език.

През октомври 2021 г. е избран за академик на БАН. Член е на работни групи към Министерството на образованието и науката и Министерския съвет през 2012 г. и 2013 г.

От август 2014 г. до април 2016 г. е заместник-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето образование и европейските структурни фондове. От 27 януари до 4 май 2017 г. е служебен министър на образованието и науката. Същият пост заема и от 12 май 2021 г. до момента.

Носител е на Голямата награда „Питагор“ на МОН за високи научни постижения (2010 г.); Почетния знак със синя лента на СУ „Св. Климент Охридски“ (2013 г.); Голямата награда на СУ за високи научни постижения (2016 г.).

Асена Сербезова – министър на здравеопазването

Коя е Асена Сербезова, новият министър на здравеопазването

Доц. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет, МУ-София през 1996 г. и защитава докторска дисертация в областта на социалната медицина и организация на здравеопазването и фармацията през 2007 г. Магистър е по здравен мениджмънт и обществено здраве (Медицински университет-София) и магистър по здравна политика и фармакоикономика (Университета по мениджмънт в Барселона, Испания).

Има признати специалности по клинична фармация; организация и икономика на фармацевтичното производство и организация и икономика на дистрибуторската и аптечната практика.

Доц. Сербезова преподава фармакоикономика, управление на качеството във фармацевтичната индустрия, социална фармация и медицински изделия. Автор и съавтор е на повече от 150 публикации в научни списания в областта на научните й интереси. Председател на Комисията по качество на Българския Фармацевтичен Съюз (2007-2010 г.) и заместник-председател на същия за периода 2010-2013 г. От юли 2014 г. доц. Сербезова е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата. От февруари миналата година оглавява Българския фармацевтичен съюз.

Атанас Атанасов – министър на културата

Младият артист Атанас Атанасов е предложеният за министър на културата

31-годишният Атанас Атанасов е роден в Хасково. Завършил е езиковата гимназия в родния си град. Има бакалавърска степен по театрално изкуство от Whitman College (САЩ), където е приет на пълна стипендия и се дипломира в топ 3% на своя випуск. Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон, като освен артист пред камерата и на сцената, се изявява и като продуцент на документално кино.

Тренира тенис от 8-годишна възраст, като на 14 г. става републикански отборен шампион на двойки, заедно с Григор Димитров.

Продуцент е и на ежегоден фестивал под мотото „Отключено“. През 2019 г. той става част и от проект по линия на културната столица Пловдив 2019. Организирана е „работилница за влогъри“, както и „ателиета по актьорско майсторство, които ще бъдат ръководени от професор, работил на Бродуей, концерти, един от които е на групата с българско участие „Блато-злато“ от Ню Орлиънс – изпълнители на наш фолклор“. 

Иван Иванов – министър на земеделието

ИБ на БСП: Лъжа е, че Иван Иванов е бил управител на фирма на СИК -  24chasa.bg

Иван Иванов е роден на 13 август 1975 г. в Шумен. Завършил е висше образование със специалност „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, висше образование със специалност „Право“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Има научнообразователна степен „Доктор на историческите науки“ от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Иванов е два мандата общински съветник от групата на БСП в ОС в Шумен, както и народен представител в 42-рото и 43-тото Народно събрание от групата на БСП „Лява България“. Адвокат е в Шуменската адвокатска колегия. Владее английски, немски и руски език. 

Николай Събев – министър на транспорта и съобщенията

Николай Събев от ЕКОНТ е фаворитът за транспортен министър на "Продължаваме  промяната" - DUNAVMOST.com

Николай Събев е роден през 1960 г. в Русе. Той е мажоритарен собственик в куриерската компания „Еконт експрес“ и спедиторската „Еконт транс“. Влиза в частния сектор през 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско речно плаване“.

Завършил е Висшето военноморско училище със специалност „Експлоатация и управление на флота и пристанището“. Има и още едно висше образование, което е завършил през 90-те години в УНСС, специалност „Икономика и управление на транспорта“.

Събев беше един от първите кандидат-депутати на новата формация „Продължаваме Промяната“, които Кирил Петков обяви.

Даниел Лорер – министър на иновациите и растежа

Даниел Лорер - Innovation Starter Box

Даниел Лорер е роден на 28 май 1976 г. в София. Завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. През годините работи и живее в София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона. Говори английски, иврит, френски, руски и немски език. Женен, с 3 деца. Утвърждава се като инвеститор и предприемач с 20-годишен международен опит.

От 1995 г. до 1998 г. участва в младежкото движение на социалистическата партия в Израел. Създава и собствено такова през студентските си години.

През 1999 г. в Париж Даниел Лорер основава първия си стартъп FranceBusinessPlus, който впоследствие е продаден успешно. Работи като IT експерт в израелската хай-тек компания Mercury Interactive, която през 2006 г. Hewlett-Packard купува за 4.5 милиарда долара. След продажбата Даниел Лорер става един от създателите на Optiim – хай-тек компания за софтуерни решения, базирана в Истанбул. Сред клиентите на компанията са банки и телекоми в Англия, Турция, Близкия Изток и Африка. През 2016 г. Optiim е продадена на австрийския холдинг New Frontier Group.

През 2018 г. Лорер става един от основателите и управляващ партньор на BrightCap Ventures –  фонд за рискови инвестиции в технологични компании. Занимава се с оценка на нови фирми и контрол на изпълнението на бизнес планове. Фондът инвестира предимно в български технологични компании, заедно с американски и европейски фондове. Лорер напуска управлението през септември 2021 г.

Член е на Управителния съвет на организацията на евреите в България „Шалом“. Освобождава поста през септември 2021 г. Преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, заедно с Кирил Петков и Асен Василев.

Божидар Божанов – министър на електронното управление

ЕТО ГО НОВИЯ КАБИНЕТ: Корнелия пробутва калинките на Бойко, става министър  на държавните предприятия (ИМЕНАТА) - Narod.bg

Божидар Божанов е IT експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. Има значителен опит в изграждането на електронното управление, като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа. Завършил е „Голдсмитс колидж“, част от Лондонския университет. Бил е част от групата на IT експерти „Общество.бг“, работеща за изграждане на по-добри дигитални инструменти за комуникация между държавата и гражданите. Активно участва в промотирането на електронното управление. 

Александър Николов – министър на енергетиката

Изненадващо уволнение на зам.-министъра на енергетиката Александър Николов  - Mediapool.bg

Според справка на сайта на Министерство на енергетиката Александър Николов е роден на 2 декември 1982 г. Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на Фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии.

Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера. Владее английски език.

Христо Проданов – министър на туризма

Кой е Христо Проданов, новият министър на туризма

Христо Танчев Проданов е роден на 24 март 1977 в Панагюрище. По професия е икономист и инженер. Владее английски и руски. Част е от Българската социалистическа партия и е член на Народното събрание на България от 2017 г.

Радостин Василев – министър на спорта

Радостин Василев - министър на младежта и спорта - Плевен прес | Новини и  актуална информация Плевен

Радостин Василев е юрист, завършил „Право“ в Софийския университет. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и международно ниво.

Той осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като FIFA и UEFA при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана. Говори три езика и е на 36 години.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...