Премиерът в оставка Кирил Петков пристигна в Народното събрание, където ще бъде изслушан от депутатите във връзка с изгонването на 70 руски дипломати.

Поканата му в Народното събрание е по искане на БСП. След заседание на Изпълнителното бюро на левицата Корнелия Нинова обяви, че спира преговорите за съставяне на правителство и поиска Петков и шефът на ДАНС да дадат обяснения на закрито заседание.

“Решението, което се случи във вчерашния ден, не е мое”, заяви Петков на влизане и се зарече да разкрие цялата истина пред народните представители.

Той каза, че има три доклада на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), на база на които е взето решението. Петков посочи още, че е имало междуведомствен доклад от Министерството на външните работи и решение на Съвета по сигурност.

“Има три доклада на Държавна агенция национална сигурност, на база на които се взеха тези решения, има и междуведомствен доклад от Министерство на външните работи и има решение на Съвета по сигурност, на който присъстваха министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, външният министър, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция разузнаване (ДАР,) директорът на служба Военно разузнаване, началникът на Национална служба за охрана (НСО) и представител на президентската институция от 9 юни 2022 г.”, разясни Петков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here