fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:36:11
събота | 28.05.2022 | 13:36:11
21.8 C
София

Кирил Петков: Решени сме да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 година

Правителството ще подготви информационна кампания, която да избегне дезинформация и неясноти

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Премиерът на България Кирил Петков обяви, че настоящото коалиционно правителство ще работи приоритетно страната да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година. В интервю за американския медиен гигант Bloomberg, Петков обяви, че приемането на еврото ще доведе до редица позитиви за бизнеса и България в икономически и финансов план.

Знаете, аз идвам от бизнеса и аз съм напълно запознат с ползите от членството в еврозоната. Едно от тях е, че няма такси за трансакции, особено, ако развиваме експортен бизнес. И кредитният рейтинг на страната ще се подобри. Така че, да, ние напълно сме решени за тази дата”, каза Кирил Петков.

Той допълни, че пред правителството стои важната задача да подготви адекватна информационна кампания за еврото, с която обществото да бъде запознато какво следва. Целта е да се избегне ситуация на дезинформация и противоречиви сигнали, както се случи с ваксинацията срещу COVID-19 у нас.

Тази информация ще включва и важна за гражданите конкретика – до кога ще може да се плаща с левове и евро в малките магазини например. Петков посочи, че част от изследванията му като студент в Харвард са били анализ на ръста на цените при приемането на еврото и инфлацията при такива случаи е в рамките на 0.3%.

“Искаме да се присъединим към еврозоната, но трябва да сме сигурни, че всеки в българското общество може да оцени тази стъпка”, посочва българският премиер.

Премиерът потвърди, че съотношението евро към лев няма да бъде променяно и ще остане -1.95583.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук