fbpx
More

  Кирил Петков: Путин би се радвал, ако България беше приела неговите условия за газа

  По думите му твърдата крачка на страната ни е помогнала на целия ЕС

  „Путин много би се радвал, ако България беше приела неговите условия. Това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача”. Това каза премиерът Кирил Петков във връзка с доставките на газа и плащанията в рубли.

  По думите другата цел на Путин била, че ако не се поддаде и цените на газа се качат много – българското правителство да падне. “Това би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост, нито едното не се случи”, обясни Петков, цитиран от Нова тв.

  Според него Русия не може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз. “Твърдата първа крачка на България помогна на целия Съюз да вземе същата твърда позиция”, уточни той. 

  Той добави, че е получил поздравления за българската позиция от много европейски лидери.

  По думите му България е показала ясна позиция по въпроса с газа. Той беше категоричен, че правителството ще продължи да отстоява интереса на страната ни. „Ние не сме срещу някого, но сме за спазването на договорните отношения. Никой едностранно не може да си претендира някакви условия. Правителството в този състав няма намерение да се поддава на чужд натиск”, посочи Кирил Петков.

  Относно темата за Северна Македония той ясно подчерта, че не поема никакви ангажименти самостоятелно, без позицията да е обсъдена на коалиционен съвет и решена в Народното събрание. Коментарът му дойде относно думи на еврокомисаря Оливер Вархеи, който очаква България да даде зелена светлина за РСМ до дни.