Кирил Петков пред The Guardian: Радев ще сключи сделка с “Газпром” и ще спре оръжията за Украйна 

Служебен кабинет, назначен от Румен Радев може бързо да сключи сделка с “Газпром” и България да се съгласи да плаща за газа в рубли”, подчертава още премиерът

0
119
Снимка: NewsONE

Със заглавие “Страхувам се, че България ще стане плаха държава” британският вестник “The Guardian” публикува интервю с премиера Кирил Петков. От изданието уточняват, че Петков е провел разговор с журналиста Андрю Рот преди вота на недоверие, който свали българското правителство. 

В интервюто Кирил Петков остро критикува президента Румен Радев и изразява опасения, че ако не успее да получи подкрепа за съставяне на нов кабинет износът на оръжие от България за Украйна ще бъде преустановен. Изказването на Петков идва, след като министрите от кабинета му многократно отричаха, че страната ни изнася въоръжение за воюващата с Русия страна. 

“Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален. Опасявам се, че твърдата позиция на ниво Европейска комисия и Европейски съвет ще се превърне в до голяма степен в предпазна мярка, отколкото в силен глас срещу Русия”, заявява Петков.

“Служебен кабинет, назначен от Румен Радев”, може бързо да сключи сделка с “Газпром” и България да се съгласи да плаща за газа в рубли”, подчертава още премиерът. 

В публикацията на The Guardian държавният глава Румен Радев е представен като “пенсиониран генерал от военновъздушните сили, който многократно е заявявал, че доставките на оръжие за Украйна биха означавали удължаване на войната”. Пред медията Петков обяснява, че с президента са изразили противоположни мнения за доставките на синьо гориво от “Газпром”. Според него Радев бил категорично против страната ни да доставя въоръжение на Украйна. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here