fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:25:25
петък | 27.05.2022 | 19:25:25
28.8 C
София

Кирил Петков: ПП няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Продължаваме промяната” няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ. Това заяви премиерът Кирил Петков в изявление пред медиите в Министерския съвет. Той уточни, че “Продължаваме Промяната” няма да подкрепи Каримански за гуверньор на БНБ “заради притеснения, свързани с неговата биография”. 

Изявлението на Петков бе направено минути, след като кандидатът на ПП за гуверньор на БНБ – Андрей Гюров, съобщи във Фейсбук, че се оттегля от надпреварата. Премиерът заяви, че ще съобщи на партньорите в управлението за решението на Гюров на предстоящия днес коалиционен съвет.

„Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който, поради разцепление на управляващата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС“, посочи Петков.

“Няма пречка настоящият гуверньор на БНБ да остане на поста си до обединение на коалицията около общ кандидат, допълни той. Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството”, каза още министър-председателят Кирил Петков.

“Всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително парични преводи, свързани с корупция и пране на пари, всички плащания, коитом излизат извън страната. КТБ най-вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата. Тази позиция е много важна и с чия подкрепа тя се избира има огромно значение. Ще информирам коалиционния съвет за решението на Андрей Гюров да изтегли кандидатурата си за управител на БНБ със следните мотиви – Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. Кандидатът на “Продължаваме промяната ме уведоми, че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни, като закриването на спецпрокуратурата и спецсъда”, допълни Кирил Петков.

“Като най-важна задача за следващата седмица “Продължаваме промяната” вижда законодателната инициатива, която предстои да се разгледа в комисия и в зала по закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Тази законодателна промяна ще покаже пълното единство в редиците на управляващата коалиция по започналото реформиране на българската съдебна система. Борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа. Ще направим предложение и за засилен контрол на Народното събрание при разплащнето с фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по време на упралението на ГЕРБ. Ще предложим всяко строителство да премине през техническа проверка”, добави премиерът.

“Всяко плащане към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от антикорупционната комисия на парламента, прозрачно и видно за всеки български гражданин”, увери Петков.

Той настоя, че никакви решения няма да бъдат взети за ветото върху Северна Македония и за изпращане на военна помощ на Украйна извън българския парламент.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук