fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 03:52:50
четвъртък | 26.05.2022 | 03:52:50
16.7 C
София

Кирил Петков от Украйна: Няма политически линии, когато става дума за човешки ценности 

Попитан дали не рискува падане на правителството, премиерът заяви, че всеки говори за това от първия ден на кабинета

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Няма политически линии, когато става дума за човешки ценности. Това заяви пред журналисти в Буча премиерът Кирил Петков по време на своето посещение в Украйна. Изявлението беше излъчено по Нова телевизия.

Премиерът и ръководена от него българска делегация посети мястото, на което са погребани 97 души. Човек загубва политическото говорене и усеща човешката трагедия, заяви Петков и допълни, че България е част от демократичния свят и в един глас трябва да кажем – това е недопустимо. 

Министър-председателят коментира предстоящото гласуване в българския парламент на решението за изпращане на военнотехническа помощ за Украйна. „Това тук не е въпрос на коалиция и на опозиция. Това е въпрос на човешки ценности. Време е България да се обедини около човешките ценности – на демокрация, на зачитане на човешки права, на зачитане на човешкия живот. Мисля, че ще се обединим около тази позиция“, заяви Петков. 

Попитан дали не рискува падане на правителството, премиерът заяви, че всеки говори за това от първия ден на кабинета. Както виждате, не е паднал, не мисля, че ще падне, допълни Петков. 

Всеки трябва да вземе своето решение, когато е добре информиран, каза премиерът и изрази надежда посещението на българската делегация да помогне за информирания избор. „На база на тази информация всеки трябва да застане пред собствената си съвест и да си каже – що за човек съм, какви са ми ценностите, какви са ми принципите, искам ли да съм страхлив и да преклоня глава, вярвам ли, че, неподкрепяйки Украйна, е най-доброто нещо за България, въпреки че 97 души са погребани под нас“, коментира министър-председателят. 

„Намираме се в притихналия ад. Под нас са погребани хора като нас. Човешки съдби, които не са си представяли, че това може да се случи в 21 век“, заяви депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов, който е част от българската делегация. „В пленарната зала винаги съм призовавал за единна позиция. Тук не трябва да се делим на коалиционни партньори, на опозиция. Надявам се каквото и да реши пленарната зала, да е с максимално мнозинство“, каза депутатът. 

„Убеден съм, че независимо от крамолите, които съществуват в българския политически живот, българският парламент ще направи цивилизационен избор и ще подкрепи жертвата – в случая Украйна“, отбеляза народният представител от „Демократична България“ Атанас Атанасов, който също е част от делегацията.  „Моето усещане е, че Путин иска да спре европейския избор на Украйна. Страхува се, че Европа идва по-близо до Русия“, каза още Атанасов. 

Буча, Бородянка и Ирпен, окупирани в продължение на около месец от руските сили след нахлуването им в Украйна на 24 февруари, се превърнаха в символ на жестокостите на войната в тази страна, отбелязват световните агенции. След изтеглянето на руските войски в края на март от тези населени места, намиращи се до Киев, бяха открити масови гробове и стотици мъртви цивилни по улиците.

Украйна и Западът обвиниха Русия в извършване на военни престъпления, а САЩ, ЕС и съюзниците им затегнаха санкциите срещу Русия в отговор на жестокостите. Русия отрече нейните войници да са убивали цивилни там и обвиниха Украйна, че е инсценирала зверствата. От началото на април редица световни лидери, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посетиха трите града. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук