fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:33:35
сряда | 25.05.2022 | 01:33:35
18.2 C
София

Кирил Петков от Копривщица: Да не ни е страх от никой, който застрашава българския интерес

Министър-председателят апочна словото си по повод годишнината от Априлското въстание с цитат от кървавото писмо

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В Копривщица днес е кулминацията на честванията по повод 146 години от Априлското въстание. Във възрожденския град са премиера Кирил Петков и председателя на НС Никола Минчев. Министър-председателят Кирил Петков започна словото си по повод годишнината от Априлското въстание с цитат от кървавото писмо, в който Тодор Каблешков призовава и Панагюрище да последва примера на Копривщица, предаде БНТ.

“В това едно изречение се крие истинския български дух – жажда за независима и свободна България. Тук няма философията “преклонена глава, сабя не я сече”, нито има очакване от чужда страна да ни освободи, нито има страх от голямата империя. В тези думи има увереност, жажда за свобода и готовност за лична саможертва в името на свободна България. Има и призив към единство. Днес имаме свободна и демократична България, защото точно преди 146 години хиляди българи с големи сърца заедно въстават срещу Османското владичество.

Нека всички българи запазим в сърцата посланията на революционерите ни: да не ни е страх от никой, който застрашава българския интерес, да действаме, а не да говорим! Бъдещето на страната зависи от самите нас. Да бъдем обединени в името на по-добра България! На този свят ден от сърце пожелавам на всеки един българин да се гордее с родината си,” заяви премиерът Кирил Петков в тържественото си слово.

Без Априлското въстание, нямаше да я има и свободата на България, заяви в словото си председателят на Народното събрание Никола Минчев, предаде БНТ.

“Тук гръмва първата пушка, възвестяваща че българите не са покорна рая, а народ, който иска да е свободен. От тук Каблешков изпраща “кървавото писмо”. Копривщица пише първата страница от героичната и страшна история на Априлското въстание. Затова и днес тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда сред калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои. Изминаха 146 години откакто знамето с извезания надпис “Свобода или смърт” се развя над Копривщица. Времето не избледнява спомените ни към тези дни. Днес можем и трябва ясно да заявим – без Априлското въстание, нямаше да я има и свободата. Поклон пред паметта на героите,” каза Никола Минчев.

Преди тържествената церемония двамата положиха цветя на гроба на Тодор Каблешков. След церемонията на централния площад в града имаше въстановка на събитията от 1876.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук