fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:11:36
петък | 20.05.2022 | 07:11:36
5.7 C
София

Кирил Петков обсъди засилване на сътрудничеството с Amazon и Google

На срещите беше обсъдено взаимодействие в сферата на дигитализацията, киберсигурността, биотехнологиите и космическата индустрия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Потенциала за засилване на сътрудничеството с Amazon и Google обсъди министър-председателят Кирил Петков в рамките на срещите си днес с представителите на двете технологични компании, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Премиерът Петков разговаря с Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент по продажбите в ЕМЕА Amazon, както и с представителите на Google Слав Петров и Игор Зграблич. В срещите участва също министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Премиерът Кирил Петков обсъди с представителите на Amazon и Google новия институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който ще заработи с подкрепата на българската държава, технологичните гиганти и местния бизнес. Министър-председателят изтъкна, че правителството е отворено и за други общи проекти с висока добавена стойност. 

Като добра перспектива за потенциално сътрудничество с Amazon премиерът Кирил Петков посочи създаването на регионален дейта център в България. От своя страна Изабела Грегор-Чехович също изтъкна, че инвестицията в INSAIT е първа крачка и разкрива потенциал за по-широко сътрудничество. В рамките на разговора с представителите на Amazon бяха обсъдени възможностите България да се превърне в логистичен и дигитален хъб за Централна и Източна Европа. 

На разговорите с представителите на Google беше обсъдена възможността да бъде създадена съвместна работна група на правителството с компанията, чиято цел е да подготви предложения за нови проекти в България, свързани с дигиталната трансформация, облачни технологии и електронно правителство. Така ще бъдат набелязани следващи стъпки за сътрудничество и инвестиции.

На срещите с представителите на двете компании беше разговаряно още за взаимодействие в сферата на дигитализацията, киберсигурността, биотехнологиите и космическата индустрия, информират от пресслужбата на кабинета, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук