27.01.2023 | петък | 13:20

Кирил Петков: Няма събота, няма неделя, работим интензивно и всеки министър отговаря пред мен

Публикувано:

Сподели поста:

Ще бъдем безкомпромисни към всяка една стъпка встрани от коалиционното споразумение. Това заяви съпредседателят и премиерска кандидатура на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, след като прие мандата за съставяне на правителство и връчи папката с проектокабинета на новия Министерски съвет на президента Румен Радев. Пред журналисти той изтъкна, че интензивността на работния процес в Министерски съвет ще бъде изключително висока.

“Ние заявихме, че България има остра нужда от промяна. Ще вкараме всички усилия, ще съберем най-добрите хора в регулаторите, които не са работели досега. Ще бъдем със стъпки напред в съдебната реформа. Няма да има нито един лев, който да бъде изхарчен по грешен начин, и ако някой си позволи, ще направим всичко възможно да го заловим. Не можем да постигнем нулева корупция, въпреки че имаме нулева толерантност, ако нямаме работеща прокуратура”, заяви той.

Петков потвърди, че външното министерство ще бъде поето от Теодора Генчовска от “Има такъв народ”, а културното ведомство отива в ръцете на младия Атанас Атанасов, чието име до момента не е попаднало в медийните спекулации.

“Той много ме впечатли, възстанови сам читалището в родното си село. Млад човек, с визия за България, която иска да превърне в една от културните дестинации в Европа”, обясни бъдещият премиер.

Като основни приоритети в началото на управлението Петков очерта овладяването на цената на тока и пандемичната криза.

“Цените пресират много бизнесите, а от друга страна не бива да допускаме скок и за битовите потребители. Искаме да овладеем COVID вълната в дългосрочна перспектива. Не може всеки нов щам да води до затваряне на икономиката. Ще привлечем най-добрите експерти, за да информираме гражданите колко важна е ваксинацията”, заяви съпредседателят на ПП.

По отношение на съдебната реформа Петков посочи, че новата власт ще опита да наложи промени в съдебната власт и КПКОНПИ, а една успешна парламентарна антикорупционна комисия би била част от разговора за мащабни промени в сектора.

Той повтори, че не е доволен от работата на главния прокурор Иван Гешев, но разделението на властите пречи директното поискване на оставка и по тази причина ще се търсят други законови инструменти.

По въпроса със състава на кабинета Петков заяви, че до този момент министрите са били излъчени партийно, но от другата седмица отговорността за техните действия става обща.

„От понеделник тези министри стават министри на България. Това означава, че всички ще бъдат мерени под един аршин. Отговорността за свършената работа ще бъде обща. Ще търсим сметка, ако работата не се свърши. Всеки министър ще отговаря лично пред мен”, категоричен беше Петков.

На въпрос, свързан с желанието на новото правителство да се осъществят конституционни промени, бъдещият министър-председател каза, че това е дългосрочна задача, с която ще бъде ангажирано формираното мнозинство в парламента.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...