fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:23:08
неделя | 29.05.2022 | 02:23:08
16.2 C
София

Кирил Петков: Няма да има намаляване на подаването на газ

Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници, каза премиерът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на днешното правителствено заседание по повод спирането на доставките на газ от Русия..

Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници, каза още премиерът. 

Той определи действието на „Газпром Експорт“ като грубо нарушение на договора и шантаж, допълва БТА. 

“Газпром” е заявил своето намерение за спиране на доставките на газ и тук заявявам: първо, българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите. Министерството на енергетиката има ясен план за действие, план за алтернативни източници. Спирането на газа от “Газпром” е изнудване и шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли. Ние няма да се поддадем на подобен рекет. Преглеждаме всички договори с “Газпром”, включително и за транзит, защото едностранно действие на изнудване е неприемливо. След милиардите за “Турски поток” и действията на ГЕРБ – нямаме 3 млрд., имаме джип “Аркат” в гаража на г-жа Арнаудова и нямаме диверсификация. Рядвам се, че през последните четири месеца поставихме акцент на газовата връзка с Гърция. Тази сутрин се чух с премиера Мицотакис. Той потвърди, че всичко върви по план. Юни месец физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Говорих и с г-жа фон дер Лайен, според която едностранно нарушаване на договора между “Газпром” и България е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Искам да уверя всички български граждани да са спокойни, има ясен план, европейският отговор ще е общ. Вече сме готови с точните стъпки и във втората част на заседанието министърът на енергетиката ще ни уведоми”, каза Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Късно снощи, на 26 април, в “Булгаргаз” ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от “Газпром Експорт” ще бъдат спрени – считано от днес, 27 април, съобщи Министерството на енергетиката. Министър Александър Николов увери, че доставките на природен газ към потребителите в България са гарантирани минимум за един месец напред. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук