fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:55:21
събота | 28.05.2022 | 01:55:21
21.1 C
София

Кирил Петков: Новите интерконектори ни позволяват да направим нова енергийна карта на региона

Това заяви министър-председателят на международна министерска кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Новите интерконектори ни позволяват да направим нова енергийна карта на региона. Енергийните миксове на нашите страни могат да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите, заяви министър-председателят Кирил Петков на международната министерска кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход, която се провежда в резиденция “Бояна”.

Премиерът Петков приветства участниците във форума от Гърция, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и др.  “Днес сме се събрали тук, за да покажем, че единството е сила, каза премиерът. Виждаме безпрецедентна война в Украйна. В същото време виждаме как енергетиката се използва за оръжие”, посочи той.

Виждаме едностранно нарушение на договорите от страна на “Газпром”. Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизация и всички други синегрии помежду ни са налице, отбеляза премиерът Петков. Той добави, че енергийните миксове на нашите страни могат да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите, допълва БТА.

На преден план излизат нови възможности за диверсификация. Трансбалканският газопровод може да носи газ през Гърция, България, Турция, Румъния, Украйна и , съответно с енергийните връзки на територията на България, може вече да се пренася газа към Сърбия и към Република Северна Македония, така че възможностите са големи, каза премиерът.

По думите на премиера, ако оптимизираме използването на електричество на регионалната пътна карта, то тогава можем да имаме допълнителни капацитети за газ. “Имаме много възможности и аз съм много щастлив, че на днешната среща можем да започнем да работим, и че тази среща няма да е само една, а ще се създаде една постоянна работна група, която да преначертае регионалната карта на енергетиката”, заяви Кирил Петков.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук