„Не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда. Мерките на са проинфлационни, защото крайният дефицит остава на 4,1%.“

Това заяви премиерът Кирил Петков преди днешното редовно заседание на правителството, на което Министерският съвет ще обсъди актуализацията на държавния бюджет.

Премиерът очерта какви са основните мерки, заложени от правителството в настоящата актуализация.

„Увеличават се пенсиите с 60 лв., плюс 10%. Таванът на пенсиите става 2000 лева. През последните 12 месеца минималната пенсия се е покачила от 300 лева на 467 лв.“, коментира Петков.

Премиерът припомни и заложената възможност бензиностанциите да намалят цената на обикновения дизел и бензин с 25 стотинки на литър, предаде БТА.

„От това ще може да се възползва всеки българин с българска регистрация на автомобила. Няма да помагаме на хората, които преминават през България“, обясни Петков.

Сред мерките са още освобождаване на електрическата енергия и втечнения газ от акциз, намаляване на ДДС ставката на парното на 9%, нулева ДДС-ставка за хляба и облекчаване на данъчните плащания за младите работещи семейства.

„Тези мерки са безпрецедентни“, категоричен е Кирил Петков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here