2.12.2022 | петък | 01:56

Кирил Петков: Мораториумът върху цените на тока, парното и водата може да падне преди март

Публикувано:

Сподели поста:

Министър-председателят Кирил Петков обяви, че мораториумът върху цените на тока, парното и водата може да падне преди март. Той коментира, че ограничението дава време на експертите, за да направят нужния анализ на системата и да видят дали няма скрити резерви и течове.

„Не ни хареса новината, че в деня, в който се заклехме, идва новината, че парното на софиянци се вдига с 30 процента, а токът на всички с двуцифрено число. Ние искаме да направим всичко възможно това поскъпване да бъде възможно най-ниско за крайния потребител“, каза премиерът.

Петков коментира, че ГЕРБ са внесли мораториума с грешна дата, за да си направят игричка и подчерта, че това не е била най-добрата първа крачка от тяхна страна.

Премиерът разкри, че темата за скъпите ток и газ е била обсъдена през почивните дни с ресорния енергиен министър и обяви, че още този понеделник или до края на седмицата ще бъде обявен механизъм за компенсиране на бизнеса. По думите му помощта ще бъде процент от цената на електричеството.

„Целта е да субсидираме фирмите, които имат нужда. Все пак имаме определен бюджет. Няма да дотираме фирми, които са си договорили ниска цена на енергията“, заяви той и добави, че ще бъде въведен „под“ и „таван“ на цените и фирмите, които попадат между тях, ще получат помощ.

От думите му стана ясно още, че КЕВР също трябва да претърпи промени и припомни, че там има изтекли мандати и се надява парламентът да назначи скоро нови хора.

Петков заяви, че са били проведени разговори с изпълнителния директор на „Булгаргаз“.

„Ще влезем в директен контакт с колегите ни за азерския газ. Утре пристига и гръцкият премиер Мицотакис. Това са първите ни стъпки, с които ще се опитаме да намалим цената на газа“, каза той.

Премиерът посочи, че договорите на страната ни с Русия изтичат следващата година и те едва ли ще искат да бъдат предоговорени.

„Ние трябва да се подготвим и в новите договори да се получи така, че ще внасяме по-евтин руски газ“, добави премиерът.

Той коментира още, че инфлацията има два компонента.

„Единият е европейският и ние не можем да направим нищо по него. В Европа и Северна Америка се напечатаха трилиони пари, което вдигна инфлацията. Ние нямаме контрол върху този процес“, заяви Петков в ефира на bTV. 

Министър-председателят посочи, че вторият компонент е вътрешният, който също трудно се контролира.

„Всеки един допълнителен лев, даден като помощ на пенсионерите примерно, се харчи веднага и не може да бъде спестен. Това също оказва влияние върху инфлацията“, поясни той.

По отношение на Плана за възстановяване, Петков увери, че няма нужда да се пише нов, а да бъдат направени корекции по няколко глави.

Снимка: Правителствена информационна служба

„В Брюксел са се уморили да чуват номинални приказки за реформи у нас. Хубавото е, че след нашето посещение там видяха желание и воля за промяна“, коментира той.

Петков увери също така, че КПКОНПИ няма да става втора прокуратура, а ще има възможността да обжалва решения на прокуратурата. 

„Много се надявам Иван Гешев сам да си даде оставката, но това си е негово решение. Ако той си подаде оставката, аз ще го поздравя, защото ще спести много време на всички нас“, заяви той. 

Според него другото важно нещо е реформата във ВСС и инспектората към него. 

„Съдебната реформа ще представлява комплекс от мерки. На мен ми се иска да имаме едно нормално и работещо правосъдие. В никакъв случай не искаме да наказваме някого. Редно е министър-председателят да зададе тон за такова работещо правосъдие“, обясни той.

От думите му се разбра още, че когато в Северна Македония си изберат нов премиер, той ще го посети.

„Трябва да направим работни групи, които да наблегнат на бизнеса и културата, а не само на историята. Ясно е, че има червени линии, които ние никога няма да престъпим. Не може да се замитат факти и да се приема език на омразата. Можем много да спечелим заедно. Просто трябва истинска работа, а не политически слогани“, каза още министър-председателят.

В заключение, той призова българските граждани да се ваксинират.

„Моля всички хора, които се чудят дали да се ваксинират или не, да го направят, за да помогнат на цялата система. Започваме засилена кампания за всички хора, които не искат да се ваксинират. Аз ги разбирам, те не са лоши хора“, заяви Петков. 

Той обяви, че идната седмица с цялото си семейство ще си сложат бустерна доза. 

Според него следващата вълна ще е свързана с Омикрон и се очаква след 20 януари.

По негови изчисления, ако само още 300 000 души се ваксинират, ще облекчим страшно много здравната система.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху