fbpx
27 C
София
12 август 2022 | петък | 16:45

Кирил Петков: Към 20-ти март ще е възможно да премахнем “зеления” сертификат

Окончателното отпадане на ковид-ограниченията зависи от конкретното развитие на епидемичната обстановка

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Премиерът Кирил Петков обяви, че към 20-ти март ще е възможно да бъде премахнат „зеления“ сертификат в България. Той уточни, че документът ще остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване.

Петков заяви, че според прогнозите и анализите до споменатата дата COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията. 

“Успяхме да минем през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това стана благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла и така изчислявахме реалните опасности за здравната система” – каза министър-председателят.

От своя страна министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова отбеляза, че усилията на властите дават резултат.

„Благодаря на лекарите на първа линия, на медицинските сестри, фармацевтите и на всички, заети в системата на здравеопазването. Въпреки несъвършенствата на системата, те успяха да мобилизират наличните ресурси и усилия”, коментира тя.

Проф. Сербезова коментира, че планираното отпадане на ограниченията не означава, че не си заслужава да се ваксинираме.

“Статистиката от болничните заведения показва, че 90% от тези, които губят битката с COVID-19, не са били ваксинирани. Числата са категорични. От друга страна ние се научаваме да живеем с вируса и мерките. Начинът, по който се справяме със заболяването, претърпява своята еволюция”, добави още министърът.

Тя поясни, че обявеното премахване на мерките не е заради  предстоящия протест на партия “Възраждане”, които според нея имат и други искания.

Отпадането на ковид-ограниченията ще е в три стъпки и започва още тази седмица, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той обяви още:

– от 24-ти февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности;

– от 5-ти март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат и без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони, като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест всеки със зелен сертификат може да влиза, от която и да е страна по света.

– от 20-ти март посещението на всички дейности и услуги става без “зелен” сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у персонала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

Окончателното отпадане на ковид-ограниченията зависи от конкретното развитие на епидемичната обстановка и вероятността планът за отмяна на зеления сертификат да не сработи е много малка, каза  Кунчев.

Все още не е ясно кога ще отпадне задължителното носене на маски на закрити обществени места и тестването на учениците.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img