fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:59:39
събота | 28.05.2022 | 13:59:39
21.8 C
София

Кирил Петков излезе с позиция за изпращането на военно-техническа помощ за Украйна

В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради руския агресор, заяви премиерът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“След година на политическа нестабилност и два неуспешни опита за съставяне на кабинети сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели. По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат.

От другата страна, имаме “Демократична България” с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна”, се казва в позиция на “Продължаваме промяната” по отношение на Украйна, която беше публикувана и на личния профил на премиера във Фейсбук.

Къде сме ние:

  • В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;
  • В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;
  • Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;
  • От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори.

Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и  1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.

Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.

Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.

Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция.

Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила.

Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.

Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират.

ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция.

Защото съединението прави силата, а не разделението,“ се казва в изявлението на премиера.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук