fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 19:59

Кирил Петков: Интерконекторът с Гърция е завършен на 99%

През следващите седмици IGB ще работи на пълен капацитет, увери премиерът в оставка

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

„За 12 години при предишното правителство проектът IGB не беше завършен, имаше забавяне в изпълнението му. Много съм горд да ръководя правителство, което успя да завърши този проект за шест месеца. Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Той увери, че през следващите седмици IGB ще работи на пълен капацитет.

“Проектът е завършен на 99% и IGB ще заработи напълно през следващата половин година. Има редица действия, които трябва да бъдат изпълнени преди пускането в търговската мрежа, за да сме сигурни, че всичко работи безопасно и правилно и че отговаряме на най-високите индустриални стандарти”, обясни Петков.

Премиерът в оставка посочи, че азербайджанско-българското приятелство трябва да се превърне в мост за преход към по-голяма енергийна диверсификация. А това отчасти ще се случи с интерконектора Гърция-България (IGB), който е предназначен да транспортира азербайджански газ до България.

Той подчерта, че EPC-подизпълнителя, компанията AVAX, трябва да завърши оперативно останалите работи за интеграцията и тестирането на системата SCADA.

“Останалото е основно в юрисдикцията на българските и гръцките институции – поредица от административни процедури, които трябва да бъдат изпълнени. Обичайната времева рамка тук може да бъде около 3 месеца, но ние ускорихме процеса по предварителното одобрение в България с всички институции, като активно търсихме тяхното одобрение, за да гарантираме търговското стартиране на IGB. Има силна и целенасочена политическа и институционална подкрепа за съкращаване на прогнозния срок”, каза министър-председателят.

Кирил Петков допълни, че България вече е създала работна група с представители на всички заинтересовани институции, която работи за оптимизиране на процедурните срокове.

Петков отбеляза, че българското правителство от самото начало е разбрало значението на газовата независимост и енергийната сигурност на местно, регионално и европейско ниво.

“България премина от 95% зависимост към нулева зависимост и ние бързо преминахме към осигуряване на газови доставки за българските граждани и бизнеса. За да намалим енергийната си зависимост, посетих Баку и е много ценна срещата ми с президента Илхам Алиев, който изрази готовност да ни помогне да получим допълнителни количества газ през Турция. По време на посещението ми с президента Илхам Алиев обсъдихме възможността за допълнителни доставки на азербайджански газ за България и политическата готовност на Азербайджан да подкрепи България. По-нататъшното развитие на газовата инфраструктура и укрепването на сътрудничеството между страните от региона е важно за гарантиране на сигурността на доставките и диверсификацията в бъдеще”, каза министър-председателят в оставка.

Петков подчерта, че има взаимно желание за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество с Азербайджан.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img