fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:04:51
четвъртък | 26.05.2022 | 21:04:51
25.8 C
София

Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма успее

Това заяви премиерът по време на участието си в церемонията по започване на строителството на терминала за втечнен газ в Александруполис, Гърция

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз няма да успее. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на участието си в церемонията по започване на строителството на терминала за втечнен газ в Александруполис, Гърция. 

Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история. Той ще бъде запомнен със стремежа ни към икономическа свобода и независимост, каза българският министър-председател. 

Той определи спирането на газовите доставки към България като безпрецедентен натиск от страна на Русия и посочи, че страните от Съюза могат да му се противопоставят единствено обединени.

Днес, обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция полагат началото на плаващия терминал за втечнен газ. Един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион, смята Кирил Петков. 

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни. 

С 20-процентен дял „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 г.

Домакин на церемонията е гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, а гости на нея бяха също министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, президентът на Сърбия Александър Вучич и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

От българска страна на събитието присъстваха още министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук