fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:30:07
сряда | 25.05.2022 | 01:30:07
18.2 C
София

Кирил Петков: Главният прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен

Премиерът потвърди, че има доклад на Министерството на финансите, който показва пропуски в работата на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ по времето, когото финансов министър е бил Владислав Горанов

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Ясно съм заявил, че като министър-председател нямам доверие на Иван Гешев. Много бих се радвал Висшият съдебен съвет да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието, защото те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен. Това заяви пред журналисти министър-председателят Кирил Петков, който беше три часа в Софийската градска прокуратура, давайки показания като свидетел.

Петков беше разпитван по образуваното производство за евентуално изнудване на бизнесмена Васил Божков.

„Разказах много подробно и дадох отново същата информация и сведения, както и първия път. Това, което обясних в детайли, съм го споделял и на медиите. Има няколко неща, които мен лично ме притесняват. Първото е докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция, където има ощетяване на бюджета с над 550 лева“, посочи Кирил Петков. 

Премиерът каза, че е притеснен и от твърденията на Васил Божков, в които той заявява, че е изнудван от бившите управляващи и е дал 60 млн. лева под формата на подкуп. Петков допълни, че се надява информацията на Божков скоро да се превърне в свидетелски показания. 

Премиерът потвърди, че има доклад на Министерството на финансите, който показва пропуски в работата на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ по времето, когото финансов министър е бил Владислав Горанов от ГЕРБ. Одитната агенция е проспала, че в много от общините има концентрация на европроекти в ръцете на конкретен изпълнител, каза Петков. 

От държавното обвинение преди дни съобщиха, че проведеният първи разпит на Кирил Петков – на 17 март, няма правна стойност, тъй като е проведен от разследващ полицай, а не от следовател. На същото основание са били преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова, както и на други свидетели, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук