fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:43:03
петък | 27.05.2022 | 08:43:03
15.8 C
София

Кирил Петков: Днес свеждаме глава пред подвига на хилядите българи с големи сърца

Във време на изпитания най-важно е обединението, заяви премиерът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Днес свеждаме глава пред подвига на хилядите българи с големи сърца и мечта за свобода, които точно преди 146 години – в славния Април на 1876 г., въстават срещу османското владичество. Това написа премиерът Кирил Петков във Фейсбук по повод отбелязването на годишнината от Априлското въстание.

„Героизмът им е неописуем. Напояват с кръвта си земята на Копривщица, Клисура, Панагюрище, Батак и още десетки селища. Със саможертвата си приковават погледа на цяла Европа. Априлското въстание е най-героичната проява на нашето национално освободително движение. То е и най-масовото – увлякло цялото българско общество с една цел – свобода“, пише министър-председателят.

„Във времето на изпитания най-важно е обединението и стремежът сам да чертаеш съдбата си. Затова днес трябва да продължим да живеем според завета на нашите предци – заедно, в съгласие и съхранявайки българския дух“, посочва Петков.

„На този свят ден от сърце пожелавам на всеки един българин да се гордее с Родината си, да бъде отговорен към себе си и обществото, за да имаме България такава, каквато я искаме!“, казва още в поздрава си премиерът.

По-късно през деня премиерът ще участва в честванията на годишнината в град Копривщица. Там Петков ще положи цветя на гроба на Тодор Каблешков, ще участва в откриването на честванията на Априлската епопея и ще наблюдава спектакъла „Първа пушка“, възпроизвеждащ епизоди от Априлското въстание, предаде БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук