fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:53:21
събота | 28.05.2022 | 13:53:21
21.8 C
София

Кирил Петков: Чудя се дали Иван Гешев се поглежда в огледалото и се пита дали си върши работата добре

Той обясни още, че никой не се е свързал с него, след като главният прокурор се оплака в ЕК и в САЩ от политически натиск

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Чудя се дали главният прокурор Иван Гешев се поглежда в огледалото и дали се пита: Върша ли си добре работата? И ако смята, че си върши добре работата, аз бих бил много обезпокоен за начина, по който разсъждава”. Това каза премиерът Кирил Петков, коментирайки призива на парламентарната група на “Продължаваме промяната” към настоящия главен прокурор Иван Гешев също да подаде оставка и отговора на Гешев, че щом му искат оставката, значи си върши работата.

“Другият вариант е да не може да си даде оставката заради някакви други причини – някакви фактори, които не му позволяват да вземе това решение”, добави той.

Петков обясни още, че никой не се е свързал с него, след като Гешев се оплака в Европейската комисия и в САЩ от политически натиск и отчете дейността си в писмо от 32 страници.

Премиерът припомни, че докато е бил министър на икономиката е подал няколко сигнала до прокуратурата, от които нищо не последвало. Според него всеки български гражданин също можел да каже дали главният прокурор си върши работата.

“Чувстват ли гражданите, че има справедливост, смятат ли че тези, които са използвали обществения ресурс за собствено облагодетелстване, са получили правилното третиране от прокуратурата”, попита риторично премиерът Петков.

Министър-председателят обяви още, че има последствия от изнесената от Сотир Цацаров квалифицирана информация. Предполага, че случаят ще бъде предаден на прокуратурата.

“Мен ме изненада, че в петък сутринта (14 януари) ДАНС е трябвало да уведомят г-н Цацаров в 9 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да казва какви са причините. Беше доста голямо съвпадение. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде не мога да кажа и не искам да спекулирам”, коментира министър-председателят.

Той каза също така, че знае за какво е бил отнет достъпа на Цацаров, но не може да коментира, защото ще изнесе поверителни данни.

“От информацията, която дойде при мен с всички доводи, смятам че ДАНС е действала професионално. Има хора от миналото, които смятат, че са недосегаеми. Това правило свърши”, коментира премиера. Той припомни, че Цацаров може да обжалва решението.

В отговор на въпроса дали става въпрос за срещата в ЦУМ между Цацаров (когато беше главен прокурор) и бизнесмените Красимир Гергов и Сашо Дончев, премиерът каза, че знае за какво става въпрос, но би издал класифицирана информация, ако го обяви.

Премиерът анонсира, че Законът за КПКОНПИ ще е от първите, които ще влезе в пленарна зала за дискусии и уточни, че в понеделник се свиква междукоалиционен съвет по тази тема.

Петков коментира и темата за Скопие.

“Искам да покажа, че тези, които се чувстват силни, разбиращи позицията и общия ни интерес, трябва да са проактивни. Всички се обединихме за това, че влизането на РСМ в ЕС, когато позицията на България е съобразена, това е най-доброто нещо за нас”, каза той в ефира на bTV.

“Искаме гаранциите, които всеки гражданин на ЕС иска – нулева толерантност към дискриминацията. Не може някой, без значение с какво самосъзнание е, да се чувства дискриминиран в ЕС. Какъв е точният механизъм да се постигне това ще коментирам с отсрещната страна. Това ще се постигне не със сила и с извиване на ръце, а с диалог и с допустими компромиси от двете страни”, убеден е  премиерът.

Попитан какви компромиси е готова да направи страната ни, той посочи, че страната ни може да бъде инициатор за стартиране на линията София – Скопие още следващия месец. И уточни, че от наша страна компромисът се състои в това кой ще организира и финансира тази линия.

Петков заяви още, че никога не е водил разговори с представители на американското посолство за признаване на македонско малцинство в България.

“Такова малцинство няма и дори не може да се говори за него”, беше категоричен премиерът.

На въпроса защо е паднал срокът от 6 месеца, който той определи за решаване на въпроса с евроинтеграцията на Северна Македония, Петков уточни, че този срок е свързан с дейността на работните групи, като един път на месец е поискал те да се срещат.

“Аз никога не съм заявявал точен срок за едно или друго решение”, подчерта той.

Премиерът уточни, че сроковете ще са функция на резултатите на работните групи.

“Друго, по което се обединихме, е, че добросъседството и влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, когато съществуващата позиция на България е съобразена, е най-доброто нещо за България”, допълни той.

Кирил Петков коментира и новия план за справяне с пандемията.

“Много съм доволен от плана, който беше сложен на масата. Той е функция от нещо много реално – капацитета на интензивните легла в болниците. Вече не говорим за някакви цифри на 100 хил. души население, говорим дали здравната система може да поеме интензивните случаи или не може”, заяви министър-председателят.

По думите му този модел ограничава много опцията за затваряне на училища и бизнеси.

“Икономическите стимули и насърчителните мерки, които са свързани с този план, бяха оповестени заедно с ограничителните”, каза той.

Премиерът обясни, че дори в етап 4, когато всички интензивни легла в една област са запълнени на 80%, учениците от 1 до 4 клас ще са на онлайн обучение само една седмица.

Петков коментира и новосформираната работна група от медици и статистици за евентуална промяна на COVID мерките, в която ще участва и доц. Атанас Мангъров, известен с позицията си срещу ваксините и мерките.

“Когато кажеш на едни хора, които вече почти религиозно вярват, че ваксините са нещо лошо, че нищо не разбират, не помага. Ние трябва да влезем в ниво на аргументация. Експертите от едната страна ще убеждават защо нашият подход е правилен, а техните експерти ще убеждават нашите експерти защо нашият подход е грешен. Но този диалог е важен, иначе се стига до капсулиране на части от обществото и това вдига напрежението и агресия”, обясни Петков.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук