fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:37:46
петък | 27.05.2022 | 08:37:46
15.8 C
София

Кирил Петков: България трябва да е от правилната страна на историята

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

България трябва да е от правилната страна на историята! Българският интерес е да не се навеждаме! Българският интерес е да сме част от Европа! Българският интерес е да помагаме агресорът да не напредва. Това каза министър-председателят Кирил Петков пред bTV.

“Да си мълчим, да се приведем и да чакаме бурята да отмине, да не се включим в общото подпомагане на Украйна, за да мине по-бързо тази война, да бъде превзета Украйна, после и Молдова и Русия да стигне границата на Румъния, е безумие. Путин изпрати 3 ракети, докато аз бях там и видях как се разбиват в един блок, как убиват 15 човека. Това не е българският интерес”, каза още Петков. 

Той отказа да коментира думите на президента Румен Радев, който по-рано днес в обръщението си по случай 1 май каза, че “патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба”, каза по-рано днес президентът.

Според премиера президентът не е имал предвид правителството:

“Той ни познава и знае, че защитаваме българския интерес.”

“Всички партньори осъзнават, че да пуснем в момента това правителство да падне, е безотговорно”, заяви Петков по повод заявката на лидера на БСП, че социалистите ще напуснат коалицията, ако се вземе решение за изпращане на военна помощ за Украйна.

“Реално, до този момент, и затова е важно това гласуване в парламента, за да вземем ясна позиция, защото до този момент сме просто едни търговци, които продаваме на традиционни наши пазари в завишени количества – да, но нито носим отговорност, нито може да се похвалим, че сме направили нещо, защото ние не носим никакъв риск за нищо – продаваме в Европа. Вътрешно-европейска доставка даже, даже не минава граница. Но, реално, до гласуването в парламента, ние не сме помогнали повече по някакъв начин на хората, на които искаме да помогнем, от военна помощ. Направили сме много от хуманитарна, гласуване в ЕС”, каза министър – председателят.

“В решението на Народното събрание за оказване на помощ на Украйна ще бъде записано, че тя е “военно-техническа”, което включва оръжия и муниции, но в момента Киев иска от нас само ремонт на военна техника”, каза още Кирил Петков.

“Продължаваме промяната” ще гласува в парламента за общия мандат за военно-техническа помощ,

което включва всичко, но ще видим какво ще поиска Украйна“, добави премиерът.

Петков припомни, че Украйна и сега получава оръжия като военна помощ от много страни: САЩ, Германия, Франция, Полша, Чехия – модерни оръжия, които ѝ дават шанс.

“България не е с най-голямата и силна армия на света, но това, което имаме и е ценно за тях, е възможността да поправяме руска техника, повечето техни заводи са унищожени”, добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски е поискал ремонт на руските машини – “става въпрос за оръжие, което вече се използва, но е старо. Двата ни завода „Терем“ и „Авионамс“ имат спецификации да ремонтират именно такава техника”, каза още Петков.

“Докато тук сме го превърнали в някаква политическа дъвка – всеки се замерва с военна подкрепа, невоенна подкрепа, там този човек имаше реални нужди, той не говореше общи приказки”, бе категоричен министър-председателят. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук