fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 19:41:48
четвъртък | 26.05.2022 | 19:41:48
26.8 C
София

Кирил Петков: България не е обещавала дата за отпадане на ветото за членство на РСМ в ЕС

Премиерът обаче беше категоричен, че има много сериозен напредък в диалога с югозападната ни съседка

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„България не е обещавала конкретна дата на отпадане на ветото върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС.“ Това заяви в Благоевград премиерът Кирил Петков, предаде БНР.

„Това с календара не работи“, каза премиерът по повод споменаването на конкретна дата от македонски медии за отпадане на българското вето за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз.

Премиерът обаче беше категоричен, че има много сериозен напредък в диалога с югозападната ни съседка. Пред репортери в Благоевград той потвърди, че очаква скоро да бъде обявен компромис между София и Скопие за две важни исторически личности.

„Историческата комисия е единствено тази, която може да даде на двете правителства по кои от историческите фигури те са се съгласили и кои от историческите факти вече могат да се приемат като общи, така че аз очаквам в съвсем скоро време историческите комисии да излязат. Доколкото съм информиран, прогресът е огромен,“ заяви Петков.

Резултатите от преброяването в Република Северна Македония, според които само 3504 граждани в страната са се определили като българи, на фона на близо 87 000 издадени документи за български произход на югозападните ни съседи, Петков коментира така:

„Единственият начин да имаме истински преброявания, които ще зачетат всички българи в Република Северна Македония, е когато българските права са влезли в колективните права на Конституцията. Най-вероятно в следващото преброяване ще има отделна кутийка, където ще може човек да каже „българин“. В момента я няма, но ние трябва да работим заедно това да се промени“.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук