Премиерът Кирил Петков и европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи дадоха пресконференция след срещата си в Министерския съвет, на която бе обсъдено еврочленството на Република Северна Македония.

“Понеже тази сутрин и последните дни чувам най-различни неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики, искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания за напредването по темата Северна Македония”, каза Петков.

Това са:

  • Спазване на Рамковата позиция, приета от българското правителство;
  • Включване на българите в конституцията на Северна Македония, за да могат правата им да бъдат защитени;
  • Договорът за добросъседство и сътрудничество да се изпълнява.

Това са били нашите дискусии и преди, и сега и работим да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия, уточни премиерът, предаде БНТ.

От своя страна комисар Оливер Вархеи определи като “фрустриращо”, че още няма решение на проблема.

“Тъй като отново и отново се връщам, означава че все още няма решение, което много ни фрустрира, ако мога откровено да го кажа, защото не можем да продължим по-нататък с процеса по присъединяване на РСМ. Всички страни членки трябва да го одобрят. След всички проведени разговори в София и Скопие европерспективата за Република Северна Македония не само ще се изясни, но и ще се укрепи.”

“Юни е важен месец от календара на Европейския съвет и бихме желали в скоро време да видим споразумение”, коментира Вархеи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here