fbpx
More

  Киев: Сраженията в Източна Украйна достигнаха “максимална интензивност”

  Виталий Кличко подчерта, че не може да даде гаранции за сигурността на онези жители на украинската столица, които са я напуснали

  Сраженията в Източна Украйна достигнаха “максимална интензивност”, каза днес украинската заместник-министърка на отбраната Ганна Маляр, цитирана от Франс прес.

  Тя заяви това на фона на ожесточените боеве в Донбас, където руските въоръжени сили и местните сепаратисти обкръжиха почти напълно градовете близнаци Северодонецк и Лисичанск – последните райони в Луганска област, които все още са под украински контрол.

  “Сраженията достигнаха своята максимална интензивност и ни чака дълъг и изключително труден етап”, подчерта Маляр на пресконференция.

  След като не успяха да превземат Киев в началото на своята инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари, руските въоръжени сили се пренасочиха към пълното превземане на Луганска и Донецка област на изток, части от които са контролирани от 2014 г. от подкрепяните от Русия сепаратисти, допълва БТА.

  Попитана за ситуацията в украинската столица, Маляр каза, че заплахата остава. “Защото разрушаването на Киев и свалянето на украинското правителство са най-бързият начин за превземане на Украйна”, подчерта тя. “Трябва да живеем с идеята, че тази заплаха винаги ще тегне над нас”, добави Маляр.

  Кметът на Киев Виталий Кличко подчерта по-рано днес на Световния икономически форум в Давос, че не може да даде гаранции за сигурността на онези жители на украинската столица, които са я напуснали, но решат да се върнат, отбелязва АФП.