Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди разчетите си и цената на топлинната енергия за битовите потребители от 1 юли ще бъде увеличена с 39,26 на сто за цялата страна. Предлаганата от регулатора промяна е значително по-ниска от исканията на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58%.

Това предвижда проект на решение на КЕВР за утвърждаване на цени на топлинната енергия за новия регулаторен период 1 юли 2022 г. – 30 юни 2023 г., по което беше проведено обществено обсъждане, предаде БТА.

За битовите потребители на “Топлофикация София” е определена цена от 136,82 лв. за мегаватчас, при сегашна цена 98,48 лв. за мегаватчас, което е повишение с 38,93%. Потребителите на “ЕВН България Топлофикация” ще заплащат цена от 122,80 лв. за мегаватчас, при 99,55 лв. за мегаватчас сега, което е увеличение с 23,26 на сто. Цената на “Веолия Енерджи Варна” се изменя с 30,66% и става 128,43 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,29 лева за мегаватчас, посочват от КЕВР.  

“КЕВР взе извънредни мерки, за да адресира извънредната ситуация с цените на горивата и да подпомогне битовите потребители за предстоящия отоплителен период. За да постигне това регулаторът използва допълнителни лостове и положи всички усилия, за да постигне максимално намаление на цената на топлинната енергия. С цел битовите потребители да бъдат защитени, Комисията приложи регулаторен механизъм, с който компенсира сметките на тези потребители чрез Фонда за сигурност на електроенергийната система. По този начин те няма да се налага да заплащат цени за парно в размера, поискан от топлофикационните дружества”, заяви пред представители на медии председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here