fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:22

Иван Иванов: Новата цена на газа ще стане ясна до 12 август

Ръководството на Комисията е поискало спешна среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Комисия за енергийно и водно регулиране ще обяви решението си за цената на природния газ най-късно до 12 август. Това съобщи временно изпълняващият длъжността председател на регулатора Иван Иванов.

Той обясни, че на 9 август ще се проведе открито заседание, на което вносителят ще трябва да представи и мотивира предложението си, след което предстои гласуване и утвърждаване на новата цена.

Иванов каза още, че са поискали спешна среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Председателят на регулатора заяви, че изключително тежката ситуация, свързана с високите цени, е дало повод на КЕВР да потърси нормативни промени. Според него те трябва да гарантират, че общественият доставчик “Булгаргаз”, на принципа на минимални разходи за доставка, ще осигури тези количества за регулирания пазар. Той поясни, че този пазар включва два сегмента: газоразпределителните дружества и топлофикациите – дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.

Иванов добави, че мерките, които планират да се предприемат, както и надеждата да намалеят международните цени на газа, няма да позволят промени в цената на топлинната енергия. Той подчерта, че в момента има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена в решението на Комисията, която е 120 лева за мегаватчас и тази, която в момента е предложена от “Булгаргаз” – 297 лева.

Според председателя на КЕВР е необходимо да се търсят стъпки към сключване на дългосрочни договори за доставка на природен газ. Той посочи, че не вижда как Европа ще продължи да купува газ от Русия и коментира, че след тежката зима, която ни предстои, енергийната карта на света ще е коренно променена.

По-рано днес председателят на съвета на директорите на “Булгаргаз” Иван Топчийски обяви, че вратата към преговори с “Газпром” не е окончателно затворена. Той призна, че увеличението от 60% за август наистина е фрапиращо и високо.

В същото време Иван Иванов съобщи, че дружеството е купило руски газ чрез посредник, който им го е препродал с 20 евро по-скъпо. Иванов прогнозира още, че парното вероятно ще поскъпне през януари, а токът ще се задържи на сегашните си нива до следващото лято.

Той определи изказването на Лена Бориславова, че България ще купува драстично по-евтин газ, като “заблуда на общественото мнение” и обяви, че би се радвал да се сбъдне заявеното от нея, но е убеден, че това не е възможно.

“Няма изобщо място в света, където една държава да си достави природен газ на цени 3-4 пъти по-ниски”, категоричен е Иванов.

Председателят на КЕВР коментира и тезата на предшественика си Станислав Тодоров, която гласеше, че ако “Топлофикация-София” не успява да плати задълженията си към “Булгаргаз”, ще бъде спряно газоподаването към нея и пренасочено към хранилището в Чирен. Той подчерта, че не споделя това мнение, защото “Топлофикация-София” има изключително важно значение в социално-икономически аспект, тъй като осигурява отоплението на 420 хил. абонати в София.

Иванов е убеден, че ако тези домакинства преминат към отопление на ток, това би натоварило недопустимо много столичната електропреносна и разпределителна мрежа и ще доведе до нейния срив.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img