8.12.2022 | четвъртък | 02:02

КЕВР отхвърли исканията на бизнеса за цената на природния газ

Публикувано:

Сподели поста:

Комисията за енергийно и водно регулиране е спазила законодателството при определянето на цената от 93 лв. на мегаватчас, се казва в разпространена от ведомството позиция в отговор на организации на бизнеса и работодателите.

Припомняме, че вчера те обявиха, че цената за индустрията на свободния пазар ще бъде близо 120 лв. И заради бездействието на държавата настояха за оставката на председателя на КЕВР.

От 1 ноември енергийният регулатор утвърди цена на природния газ за битовите потребители, топлофикациите и някои предприятия на регулирания пазар в размер на 93 лева на мегаватчас. Това решение постави бизнеса в неравностойно положение, защото ще плаща на свободния пазар близо 30 процента по скъпо.

Последва и реакцията на индустриалците. От КЕВР обаче обясняват, че цената е утвърдена, съгласно закона за енергетиката, който определя обхвата на решението, а именно единствено за потребителите на регулирания пазар.

Нещо повече, подчертават от комисията, всички решения, с които досега регулаторът ежемесечно е утвърждавал регулираната цена на природния газ, имат същия обхват.

Работодателите обаче настояват държавата да предприеме действия, които да променят този дисбаланс и посочват, че в противен случай ще сезират Европейската комисия.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС