fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 05:34

КЕВР отхвърли исканията на бизнеса за цената на природния газ

Регулаторът е спазил стриктно закона за енергетиката, твърдят от ведомството

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Комисията за енергийно и водно регулиране е спазила законодателството при определянето на цената от 93 лв. на мегаватчас, се казва в разпространена от ведомството позиция в отговор на организации на бизнеса и работодателите.

Припомняме, че вчера те обявиха, че цената за индустрията на свободния пазар ще бъде близо 120 лв. И заради бездействието на държавата настояха за оставката на председателя на КЕВР.

От 1 ноември енергийният регулатор утвърди цена на природния газ за битовите потребители, топлофикациите и някои предприятия на регулирания пазар в размер на 93 лева на мегаватчас. Това решение постави бизнеса в неравностойно положение, защото ще плаща на свободния пазар близо 30 процента по скъпо.

Последва и реакцията на индустриалците. От КЕВР обаче обясняват, че цената е утвърдена, съгласно закона за енергетиката, който определя обхвата на решението, а именно единствено за потребителите на регулирания пазар.

Нещо повече, подчертават от комисията, всички решения, с които досега регулаторът ежемесечно е утвърждавал регулираната цена на природния газ, имат същия обхват.

Работодателите обаче настояват държавата да предприеме действия, които да променят този дисбаланс и посочват, че в противен случай ще сезират Европейската комисия.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img