fbpx
More

  Кацаров: Децата могат да се върнат в училище след 8 ноември

  Държавата е сключила договор с две фирми за щадящи тестове за учениците

  България е сключила договор с две фирми за доставка на щадящи тестове, при които пробата се взима от слюнка в торбичка. Това стана ясно от интервю на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за “Дневник”. Поръчаните тестове са около 400 000 и ще стигнат за няколко седмици, но държавата възнамерява да обяви още една обществена поръчка.

  Кацаров потвърди, че учениците от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи от 8 ноември. Очаква се по-късно през деня да бъде издадена заповед, според която в тъмночервените зони от страната това ще се осъществява само след тестване на ученици и учители.

  “Ние практически сме в локдаун. Това е възможно най-тежката мярка, която може да се приложи. Следващата е всеки да си остане у дома, без значение дали има сертификат или не”, заяви Кацаров.

  От интервюто става ясно, че здравното министерство все още няма ясен критерий, по който да се определи, дали трябва да бъде наложено пълно затваряне на всички дейности в държавата.

  “Това са ориентири. Следим цялата ситуация и се прави оценка на риска. Няма конкретно число на заети легла или брой заразени”, обясни той.

  На въпрос не е ли рисковано да се издава “зелен сертификат” на хора, които са си поставили само първа доза от ваксината, служебният здравен министър отговори така:

  “Притеснява ме, притеснява ме, но това се прави, защото ваксинираните са много малко.”

  Кацаров отрече противоепидемичните мерки на правителството да имат общо с предизборната кампания.

  “Те се борят за гласовете на хората, ние се борим за живота на хората”, каза служебният здравен министър по адрес на политическите сили.

  Според него, мерките на правителството имат за цел баланса между ефективност и воденето на обществен живот.

  “Търси се най-малкото зло, така да се каже”, обясни Кацаров.