5.12.2022 | понеделник | 19:32

Кацаров: Децата могат да се върнат в училище след 8 ноември

Публикувано:

Сподели поста:

България е сключила договор с две фирми за доставка на щадящи тестове, при които пробата се взима от слюнка в торбичка. Това стана ясно от интервю на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за „Дневник“. Поръчаните тестове са около 400 000 и ще стигнат за няколко седмици, но държавата възнамерява да обяви още една обществена поръчка.

Кацаров потвърди, че учениците от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи от 8 ноември. Очаква се по-късно през деня да бъде издадена заповед, според която в тъмночервените зони от страната това ще се осъществява само след тестване на ученици и учители.

„Ние практически сме в локдаун. Това е възможно най-тежката мярка, която може да се приложи. Следващата е всеки да си остане у дома, без значение дали има сертификат или не“, заяви Кацаров.

От интервюто става ясно, че здравното министерство все още няма ясен критерий, по който да се определи, дали трябва да бъде наложено пълно затваряне на всички дейности в държавата.

„Това са ориентири. Следим цялата ситуация и се прави оценка на риска. Няма конкретно число на заети легла или брой заразени“, обясни той.

На въпрос не е ли рисковано да се издава „зелен сертификат“ на хора, които са си поставили само първа доза от ваксината, служебният здравен министър отговори така:

„Притеснява ме, притеснява ме, но това се прави, защото ваксинираните са много малко.“

Кацаров отрече противоепидемичните мерки на правителството да имат общо с предизборната кампания.

„Те се борят за гласовете на хората, ние се борим за живота на хората“, каза служебният здравен министър по адрес на политическите сили.

Според него, мерките на правителството имат за цел баланса между ефективност и воденето на обществен живот.

„Търси се най-малкото зло, така да се каже“, обясни Кацаров.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...

Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор...