fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:46

Катастрофата с две жертви на бул. “Черни връх” квалифицирана като по-лека от тази с Милен Цветков

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Катастрофата на бул. “Черни връх” с две жертви е квалифицирана като по-лека от тази, при която загина Милен Цветков, стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата.

Обвинението на Кристиан Николов, който предизвика инцидента, в който журналиста изгуби живота си, е за умишлено предизвикано произшествие, което се наказва със затвор от 15 до 20 години. Георги Семерджиев е подведен под отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост – деяние, за което се предвижда наказание от 5 до 20 години лишаване от свобода.

Днес прокуратурата повдига още едно обвинение на Георги Семерджиев за предишно провинение, при което в кръвта му на 10 юни са били установени амфетамин и метаамфетамин, докато е шофирал с швейцарска книжка. Тогава Семерджиев е избягал от проверяващите го пътни полицаи.

По случая с тежкия пътен инцидент от преди два дни зам.-градският прокурор Христо Кръстев уточни, че са взети кръвни проби и се очаква излизането на експертизата. От прокуратурата увериха, че за разлика от алкохола, наркотиците остават по-дълго в кръвта на шофьора и забавянето във вземането на пробите няма да повлияе на резултата.

Въпреки това от обвинението посочиха, че наличието на наркотици не би повлияло на квалификацията на престъплението, тъй като до момента няма данни, който да обосноват квалификацията, която е приета при случая със смъртта на Милен Цветков, когато е било прието, че деянието има евентуален умисъл.

“На този етап по това дело колегите са преценили, че е налице непредпазливо деяние. Естествено, че ако се съберат доказателства, квалификацията ще бъде променена. От тук нататък обвинението може да бъде ревизирано”, посочи зам.-градският прокурор Иво Илиев.

Прокурор Илиев припомни, че преди две години от държавното обвинение са внесли предложения за по-високи наказания в подобни случаи, но те не са били придвижени от депутатите в Народното събрание.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img